În fiecare an, sunt scoase din circulație o serie de bancnote și sunt tipărite altele noi. Autoritățile iau măsuri constant pentru a preveni falsificarea acestora, însă cu toate acestea au loc fraude. Recent, Banca Centrală Germană a transmis, prin intermediul unui comunicat, că există o serie de bancnote care nu pot fi folosite în tranzacții, din cauza numărului mare de falsuri care circulă.
Autoritățile atrag atenția asupra faptului că, în 2022, a crescut numărul bancnotelor falsificate. Este vorba despre banii care circulă în zona euro, iar anul trecut au fost descoperite nu mai puțin de 44.100 de bancnote euro contrafăcute. Banca Centrală Germană a transmis, printr-un comunicat, că oamenii trebuie să fie foarte atenți la elementele de identificare ale bancnotelor, pentru că dacă acestea sunt contrafăcute, nu le vor mai putea folosi pentru a face plăți.
Cele peste 44.000 de bancnote false, cu o valoare nominală de 2,7 milioane de euro, au fost retrase din circulație în Germania, însă fenomenul falsificării banilor a luat amploare în toată Uniunea Europeană. Dintre toate bancnotele, cea de 50 de euro a fost falsificată cel mai des: 40% dintre bancnotele contrafăcute au fost cu această valoare. Și bancnota de 20 de euro a fost falsificată intens, mai transmit autoritățile germane.
Oamenii care folosesc moneda euro pentru plăți și tranzacții sunt sfătuiți să verifice bine elementele de identificare ale bancnotelor pe care le primesc. Escrocii aleg să falsifice bancnote cu valoare nominală mică, pentru că acestea sunt cele mai folosite. Se poate întâmpla ca, din neatenție, să primești rest o astfel de bancnotă. Dacă ea este falsă, nu o vei putea folosi la plăți ulterioare, transmite Banca Centrală.
Autoritățile spun că dacă ai intrat fără să vrei în posesia unei bancnote falsificate, te poți adresa poliției. Este recomandat să manipulezi cât mai puțin bancnota și să o pui într-un plic, pentru ca oamenii legii să poată lua amprentele de pe ea. Atunci când primești bancnote în euro, trebuie să fii atent la elementele de securitate de pe suprafața lor. Acestea sunt:
Citește și: Bancnotele care dispar din circulație. Scapă de ele dacă le ai acasă. Nu vor mai fi primite din 2024