Românii care obișnuiesc să își țină economiile sub formă de valută, acasă, trebuie să știe că unele dintre bancnotele aflate în circulație nu vor mai putea fi folosite de anul viitor. Autoritățile au luat decizia de a le elimina, din cauză că sunt foarte ușor de falsificat. Care sunt bancnotele care dispar din circulație și până când le mai poți folosi.
Două dintre bancnotele folosite în zona euro vor dispărea din circulație începând de anul viitor. Acestea circulau pe piață de la 1 ianuarie 2002, în toate țările Uniunii Europene, dar de-a lungul timpului au fost cele mai falsificate.
În prezent, pe piață există bancnote de 5 euro, 10 euro, 20 de euro, 50 de euro, 100, 200 și 500 de euro (acestea intrând în circulație mai târziu). Ulterior, Banca Centrală Europeană a decis să nu mai imprime bancnote de 500 de euro, însă cele care se aflau deja în circulație au putut fi în continuare folosite ca modalitate de plată.
Bancnotele de 500 de euro reprezintă o treime din valoarea bancnotelor aflate în circulație. Începând din 2024, urmează să fie lansată o procedură europeană care va duce la modificarea acestei bancnote. Concret, cele aflate deja în circulație nu vor mai putea fi folosite după ce este introdusă în circulație noua bancnotă. Cei de la Banca Centrală Europeană iau în calcul și posibilitatea de a modifica bancnota de 200 de euro.
Bancnotele românești sunt unele dintre puținele plastifiate din lume. Acest detaliu le face mai dificil de falsificat. Fiecare bancnotă, de la cea de 1 leu până la cea de 500 de lei îi este dedicată unei personalități românești și conține detalii care au legătură cu aceasta.
Citește și: Ce poți să faci dacă ți se blochează cardul în bancomat. Greșeala majoră de evitat
Bancnota de 200 de lei a fost lansată în circulație la 1 decembrie 2006. Grafica este cu portretul poetului Lucian Blaga și cu elemente care au legătură cu opera acestuia. Bancnota conține ca elemente grafice o carte deschisă și un poem semnat de Blaga. Este vorba despre poezia „Autoportret”, scrisă în anul 1942:
„Autoportret
Lucian Blaga e mut ca o lebădă.
În patria sa
zăpada făpturii ține loc de cuvînt.
Sufletul lui e în căutare,
în mută, seculară căutare,
de totdeauna, și până la cele din urma hotare.El caută apa din care bea curcubeul.
El caută apa,
din care curcubeul,
își bea frumusețea și neființa”.