Din când în când, autoritățile bancare din fiecare țară scot din circulație anumite bancnote, pentru a le înlocui cu altele. Acest lucru se întâmplă fie pentru a împiedica frauda, fie pentru a pune în circulație bancnote din materiale mai durabile. Care sunt bancnotele care nu vor mai fi primite în magazine, începând cu data de 30 septembrie.
Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că vor retrage din circulație bancnotele cu valoare de 20 și, respectiv, 50 de lire sterline, pentru a le înlocui cu versiuni mai noi. Astfel, cele de hârtie vor fi înlocuite cu unele din polimer, iar ultima zi în care cele vechi vor putea fi utilizate pentru plăți este 30 septembrie. Trebuie menționat că versiunile noi ale bancnotelor circulă deja în paralel cu cele vechi de aproximativ un an, pentru a se face tranziția.
În prezent, bancnotele de 20 de lire care circulă pe piața din Marea Britanie au o valoare totală de peste 6 miliarde de lire sterline, adică sunt peste 300 de milioane de bancnote. În ceea ce privește bancnotele de 50 de lire care vor fi scoase din circulație, acestea sunt în jur de 160 de milioane la număr.
”Schimbarea bancnotelor noastre din hârtie în polimer în ultimii ani a fost o evoluție importantă, deoarece le face mai dificil de contrafăcut și înseamnă că sunt mai durabile.”, a transmis, în urmă cu ceva timp, Sarah John, casierul Băncii Naționale a Angliei.
Problema falsificării banilor este una care afectează întreaga Europă, iar de curând, Banca Germană a anunțat că în 2022, a crescut numărul banilor falsificați. Este vorba despre banii care circulă în zona euro, iar anul trecut au fost descoperite nu mai puțin de 44.100 de bancnote euro contrafăcute.
Banca Centrală Germană a transmis, printr-un comunicat, că oamenii trebuie să fie foarte atenți la elementele de identificare ale bancnotelor, pentru că dacă acestea sunt contrafăcute, nu le vor mai putea folosi pentru a face plăți.
Citește și: Bancnotele care dispar din circulație. Scapă de ele dacă le ai acasă. Nu vor mai fi primite din 2024
Cele peste 44.000 de bancnote false, cu o valoare nominală de 2,7 milioane de euro, au fost retrase din circulație în Germania, însă fenomenul falsificării banilor a luat amploare în toată Uniunea Europeană. Dintre toate bancnotele, cea de 50 de euro a fost falsificată cel mai des: 40% dintre bancnotele contrafăcute au avut această valoare. Și bancnota de 20 de euro a fost falsificată intens, mai transmit autoritățile germane.