Vești bune pentru părinții români care au copiii înscriși la creșă sau la grădiniță. Statul român a introdus, la începutul acestui an, o serie de măsuri fiscale menite să vină în sprijinul acestora. Cum pot primi românii care au copii mici până la 1500 de lei pe lună și ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a intra în posesia banilor.
Guvernul a adoptat, prin OUG 115/2023, o serie de măsuri fiscale privind educația timpurie a copiilor. Astfel, a fost introdusă o prevedere la regimul fiscal al cheltuielilor privind creșele, grădinițele și educația timpurie. Ordonanța de urgență prevede că angajații care lucrează la firme ce plătesc impozit pe profit pot beneficia de decontarea cheltuielilor cu creșa sau cu grădinița, în limita a 1500 de lei pe lună, pentru fiecare copil.
Citește și: Ce se întâmplă cu voucherele sociale în 2024. Anunț important pentru toți beneficiarii
Trebuie menționat că banii se acordă unui singur părinte, în baza unor criterii stabilite de lege. Condiția este ca angajatorul la care lucrează părintele care solicită suma să plătească impozit pe profit. Sumele acordate de angajator vor fi mai apoi deduse din impozit. Banii sunt oferiți, așadar, de către angajator, dacă acesta dorește, și deduși apoi din impozit, nu de către stat.
”Banii ăștia nu vin de la Guvern, vin de la angajator și doar dacă el vrea. Deci este opțional. La salariat este un venit neimpozabil. Dacă angajatorul vrea să mărească salariul omului ca să nu plătească CAS, CASS, impozit, atunci poate să îi ofere această facilitate”, a explicat pentru Digi 24 analistul fiscal Cornel Grama.
Citește și: Poate refuza angajatorul concediul medical? Ce spune legea, precizări importante
Sumele oferite de angajator pentru educația timpurie a copilului angajatului nu pot fi mai mari de 1500 de lei pe lună pentru fiecare copil. De asemenea, nu pot depăși 33% din salariul brut al părintelui care solicită ajutorul. Pentru aceste sume acordate, nu se va aplica impozit, CAS sau CASS.
Citește și: Alocații copii 2024. Câți bani în plus primesc elevii de la statul român, toți părinții trebuie să știe
”Sumele suportate/acordate de către angajator pentru plasarea copiilor angajaţilor proprii în unităţi de educaţie timpurie, potrivit legii, se consideră venituri aferente lunilor corespunzătoare celor pentru care s-a efectuat plata, pe baza documentelor justificative.
Suma se acordă unui singur părinte, la un singur angajator, prin prezentarea unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui. În situația în care desfășoară activitate la mai mulți angajatori, angajatul are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de plăți de la un alt angajator.”, a mai explicat specialistul.