Românii au împrumutat multe preparate din bucătăria orientală, dar se pare că și unele preparate românești îi inspiră pe străini. O băutură, mai exact, a apărut pe meniurile cafenenelor din Arabia Saudită. Care este băutura din România care face furori în această țară și ce conține ea, de fapt.
Bucătăria românească abundă de ingrediente și preparate inspirate din cea arăbească, însă se pare că și românii îi inspiră pe arabi la acest capitol. Jurnalistul român Mircea Meșter a avut surpriza să constate că în Arabia Saudită, în cafenele, se servește o băutură cu un nume cel puțin bizar și care are legătură cu țara noastră.
Acesta a povestit pe Facebook că s-a oprit într-o cafenea pentru pentru a-și lua un espresso, însă a văzut în meniu o altă băutură care l-a făcut să se răzgândească. Aceasta se numea Romanian Latte și avea un ingredient special, după cum i-a dezvăluit ulterior angajatul cafenelei.
Citește și: Ce să pui în cafea pentru a fi mai aromată, de fapt. Ingredientul banal care îi dă un gust special
„Am oprit azi la un coffee shop de fițe din Arabia Saudită. Am cerut un espresso. În timp ce se căznea băiatul ăla să stoarcă boabele, mi-au căzut ochii pe meniu. Unde am paralizat. ROMANIAN LATTE. Brother, stai așa, cancel espresso, vreau Romanian Latte. Are gust de sarmale, e cu mămăligă cu lapte, se mănâncă cu cozonac?
— A, da, e una dintre specialitățile noastre, e cu nucă de cocos.”, a relatat jurnalistul, alături de o fotografie cu meniul.
Cafeaua este băutura care nu lipsește din rutina zilnică a multora dintre oameni. Mulți preferă să își înceapă ziua cu o cafea tare și mai beau un latte sau un cappuccino pe parcursul zilei. Cei mai mari consumatori de cafea din lume sunt finlandezii. Consumul mediu pe cap de locuitor în Finlanda este de 12 kilograme de cafea pe an. Media reprezintă totalul de cafea împărțit la numărul de locuitori, însă dacă scoatem din ecuație copiii, care nu beau cafea, consumul este unul mult mai mare.
A doua țară în care se consumă cafea în cantități industriale este Norvegia. Aici, consumul mediu este de 9.9 kg pe cap de locuitor anual. Podiumul este completat tot de o țară nordică: Islanda. Aici consumul anual de cafea ajunge la 9 kg pe cap de locuitor.
Pe locul 4 se află Danemarca, cu un consum de 8.7 kg de cafea pe an pentru fiecare cetățean. Locul 5 este ocupat de Olanda, cu un consum mediu anual de 8.4 kg de cafea/cetățean. Urmează Suedia (locul 6, 6.2 kg cafea/cap de locuitor), Elveția (7.9 kg cafea/cap de locuitor), Belgia (6.8 kg cafea/cap de locuitor), Luxemburg (6.5 kg cafea/cap de locuitor) și Canada (6.5 kg cafea/cap de locuitor).