O băutură fabricată în România le-a deschis apetitul străinilor pentru licorile bahice de la noi. Peste hotare, aceasta ajunge să fie vândută și cu 2.000 de euro litrul. Este făcută din rețete moștenite de generații, iar unii producători se laudă că băutura lor are aceeași calitate de peste 100 de ani. Iar aprecierea față de acest produs se vede și din interesul străinilor, care sunt dispuși să plătească sume considerabile pentru ea.
Străinii sunt fermecați nu doar de gastronomia românească, ci și de băuturile alcoolice pe care le fac românii. Însă aici nu vorbim de toate licorile, ci de celebra palincă. Făcută după rețete tradiționale din casise, cireșe sau scorușe, băutura le încântă simțurile atât pofticioșilor de la noi din țară, cât și celor de peste hotare. Este atât de apreciată, încât în străinătate ajunge să fie vândută chiar și cu 2.000 de euro litrul.
„Vedetă” rămâne însă palinca de prune, spun producătorii autohtoni.
Unele sortimente de palincă sunt adevărate comori. O familie din Satu Mare duce tradiția înaintașilor mai departe și produce palincă din cireșe amare, care ajunge de regulă în vestul Europei. Produsul este asamblat în sticlă cu fir de aur.
Prețul pornește de la 20 de euro și poate ajunge să depășească 2.000 de euro litrul. Palinca este comercializată în toată Europa, iar străinii nu se uită la bani. Producătorii afirmă că abia dacă mai fac față comenzilor.
Citește și: „Băutura din România care face furori în Arabia Saudită. A apărut pe toate meniurile din restaurantele de fițe”
Palinca nu trebuie confundată cu țuica sau horinca. Deși procesul de producție este asemănător, sunt băuturi diferite. Indiferent de fructe, de regulă palinca are un conținut ridicat de alcool, care se obține prin dublă sau chiar triplă distilare.
Concentrația de aclool pornește de la 40% și poate ajunge chiar și până la 70%. Cele mai multe dintre tipurile de pălincă au în jur de 50%.
Potrivit statisticilor, în țara noastră, 40% din consumul total de băuturi spirtoase este reprezentat de pălincă. Iar în ceea ce privește exportul, palinca reprezintă 75% din totalul spirtoaselor care ajung peste graniță.
Pălinca este o băutură care se poate face din aproape orice fruct prin fermentare și apoi distilare. Un propducător din Satu Mare a venit însă cu rețetă inedită. Bărbatul face pălincă din nuci. Pensionarul în vârstă de 67 de ani a primit rețeta de la un epsiscop din Ungaria cu care a lucrat în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Acesta i-a oferit rețeta dar cu condiția ca românul să nu o producă pe scară largă decât după moartea acestuia. Bărbatul și-a respectat jurământul în fața preotului, iar anul trecut a participat la un concurs în Ungaria cu pălinca de nuci.