Un somn odihnitor și de calitate este esențial pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea generală. Cu toate acestea, există anumite obiceiuri și factori care pot afecta calitatea somnului, iar consumul de alcool este unul dintre acestea.
Astăzi, specialiștii ne avertizează asupra impactului negativ al consumului de alcool înainte de culcare și importanța evitării acestuia pentru a ne bucura de un somn odihnitor.
Cum afectează alcoolul somnul:
Chiar dacă consumul de alcool poate părea că ajută la relaxare și adormire, acesta poate avea un impact negativ asupra calității somnului. Iată cum alcoolul afectează somnul:
Alcoolul poate duce la un somn fragmentat, în care te trezești adesea pe parcursul nopții. Aceasta se datorează faptului că alcoolul interferează cu ciclurile normale ale somnului, afectând tranziția de la stadiul de somn ușor la cel profund și REM (Rapid Eye Movement).
Consumul de alcool poate afecta somnul profund, cunoscut și sub numele de somn cu unde lente. Acest stadiu al somnului este important pentru refacerea și reîntinerirea corpului, iar interferența cu acesta poate duce la o senzație de oboseală și somnolență în timpul zilei.
Vezi și Ce înseamnă când visezi că mori în somn. Mesajul profund pe care îl ascunde
Alcoolul poate agrava apneea de somn și sforăitul. Aceste probleme pot afecta calitatea somnului și pot crea disconfort în timpul nopții.
Alcoolul inhibă eliberarea vasopresinei , un hormon produs de creier care semnalează rinichilor să rețină lichidele. În consecință, alcoolul crește frecvența urinării .și pierderea excesivă de lichide. Deshidratarea rezultată contribuie la simptome de mahmureală, cum ar fi setea, oboseala și durerea de cap.
Cafeina este un alt inamic puternic al somnului și nu numai. Specialistul în gastroentorologie, Dr. Will Bulsiewicz, autor al cărții ” The Fiber Fueled Cookbook”, ne explică legătura dintre consumul de cafea, privarea de somn și boli intestinale, respectiv, modificarea biomului intestinal. Potrivit studiului său de cercetare, din 2022 ” demonstrează că lipsa somnului, datorat consumului de cofeină seara, afectează intestinul ….Reduce flora intestinală, afectează compoziția și afectează funcția intestinală”.
Specialiștii recomandă evitarea consumului de alcool sau de cafeină seara, pentru a ne asigura un somn odihnitor și de calitate. În schimb, este recomandat să optăm pentru alternative sănătoase și relaxante, cum ar fi ceaiurile de plante, apa caldă cu lămâie sau laptele cald. Aceste băuturi pot favoriza relaxarea și somnul și nu au efectele negative ale alcoolului.
În afară de a încerca să nu bei alcool cu câteva ore înainte de culcare, există și alte metode pentru a avea un somn odihnitor. De exemplu: