Blatul reprezintă baza pentru orice tort delicios. Acesta poate fi cumpărat gata făcut, însă poate fi preparat foarte simplu și acasă. Cea mai ușoară rețetă de blat de tort din 5 ouă poate fi făcută în varianta cu vanilie sau cu cacao și poate fi folosită pentru orice tort, în combinație cu cremele favorite.
A face un tort de la zero, în casă, poate fi intimidant pentru multe persoane. Acest desert pe care îl savurăm de obicei la zile de naștere sau ocazii speciale are câteva secrete pe care, dacă le respecți, obții același rezultat ca la cofetărie, dacă nu chiar mai bun.
Pentru un blat de tort pufos și aerat, care crește cum trebuie și se taie ușor, trebuie să ții cont de câteva trucuri. Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, astfel încât albușurile să se bată cât mai bine. Apoi, nu trebuie să amesteci foarte mult blatul, pentru că bulele de aer din spuma de albuș se vor sparge.
Nu în ultimul rând, blatul trebuie să fie copt la temperatura potrivită. De asemenea, cuptorul trebuie să fie bine încins atunci când pui blatul la copt.
Citește și: Cele mai bune combinații de creme pentru tort. Trei rețete delicioase și ușor de preparat
Pentru cea mai simplă rețetă de blat ai nevoie doar de câteva ingrediente. Rețeta de bază pornește de la 5 ouă, însă în funcție de cât de mare este forma pe care o ai sau cât de crescut vrei să iasă blatul, poți multiplica ingredientele. Iată cum se face blatul de tort, pas cu pas!
Ingrediente:
Citește și: Cea mai simplă și rapidă rețetă de tort. Atât de gustos și însiropat încât l-ai prepara zilnic
Se încinge cuptorul la 170 de grade, cu ventilație dacă aveți cuptor electric. Se separă ouăle și se pun albușurile în vasul mixerului. Se mixează cu un praf de sare, până când se transformă într-o spumă densă. Se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se continuă să se mixeze, până când acesta se topește și spuma devine densă și lucioasă. Se adaugă și gălbenușurile și se mai mixează un minut.
Se oprește mixerul, după care se încorporează făina cu un tel sau cu o spatulă, amestecând de jos în sus, cu mișcări ample. Dacă vreți să faceți varianta maro a blatului, înlocuiți jumătate din cantitatea de făină cu cacao.
Se toarnă blatul în forma tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt și tapetată cu făină. Se dă la cuptor, la 170 de grade cu ventilație, pentru 30 de minute. Se testează cu scobitoarea pentru a vedea dacă este copt. În funcție de cât de mică sau mare este forma, dacă blatul iese înalt, are nevoie de mai mult timp de coacere.
Dacă este un cuptor clasic, fără ventilație, blatul de tort se coace tot la 170 de grade, pe treapta din mijloc, până când trece testul cu scobitoarea.