Boala contagioasă care a reapărut în România. Explozie de cazuri în rândul copiilor

Din ce în ce mai multe cazuri! O boală contagioasă a reapărut după pandemie
Boala contagioasă care a reapărut în România. Explozie de cazuri în rândul copiilor

Dispărută de la începutul pandemiei, atunci când au apărut restricțiile, o boală contagioasă și periculoasă a reapărut acum, când oamenii au revenit aproape la viața normală, de înainte de COVID-19.

Rujeola, o boală contagioasă, a reapărut și cei mai expuși să facă această boală sunt copiii nevaccinați. De menționat este și faptul că bolile copilăriei, cum este și aceasta, pot fi făcut într-o formă mult mai gravă de către adulți.

Măsuri împotriva rujeolei, luate în România

În această situație, ministrul Sănătății a vorbit despre o schemă de compensare pentru aceste vaccinuri, care ar putea fi făcut inclusiv la maturitate.

“Sunt destul de mulți copii nevaccinați sau cu vaccinarea întârziată, ei sunt cei mai expuși. Cei nevaccinați fac boala și sunt un rezervor pentru cei care nu au ajuns încă la vârsta pentru vaccinare. De ce să expui un copil la riscul de a face encefalită sau bronho-pneumonie sau să facă forme grave dintr-o boală pentru care poți să îl vaccinezi și să îl ferești pentru restul vieții?”, a spus Simin Florescu, potrivit digi24.ro.

La nivel mondial cazurile de rujeolă, boală contagioasă, au crescut cu aproape 80% în primele două luni ale anului 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

”Rujeola este mai mult decât o boală periculoasă şi potenţial mortală. Este unul dintre prmele semne că există lacune în vaccinarea la nivel mondial”, a declarat directoarea generală a Unicef, Catherine Russell.

Care sunt simptomele rujeolei:

Oamenii trebuie să fie foarte atenți la următoarele semne: febră, tuse seacă, secreții nazale aproape, ochi inflamați, pete alb-gri apărute în cavitatea bucală – care dispar după 12-20 de ore. Ulterior însă, apar punctele roșii-maronii, mai întâi pe față și apoi pe tot corpul. Acestea provoacă mâncărime și durează aproximativ cinci zile.

Pentru aceasta nu există un tratament exact deoarece este o infecție virală. Există însă, diferite tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Acestea pot fi date doar de un medic specialist.

Cum poate fi prevenită boala rujeola?

Singura metodă prin care rujeola poate fi prevenită este vaccinarea, care s-a desfășurat destul de dificil în perioada pandemiei de COVID-19. Aceasta conferă imunitate pe viață în majoritatea cazurilor.

“Pandemia Covid-19 a întrerupt serviciile de vaccinare, sistemele de sănătate au fost depăşite, iar noi asistăm acum la o reapariţie a bolilor mortale, inclusiv a rujeolei. (…) A venit timpul să repunem pe şine programele de vaccinare esenţială şi să lansăm campanii de recuperare, pentru ca toată lumea să poată acea acces la vaccinuri vitale”, a declarant directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
5.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *