Maestrul Horia Vîrlan ne-a obișnuit deja cu aventurile lui culinare pe care le are la emisiunea „Alege rețeta națională”, difuzată de Prima TV, astfel încât, după ce a testat cele mai gustoase preparate tradiționale românești, și nu numai, l-am rugat să ne propună o rețetă specială de cozonac, pentru masa de Paște. Celebrul bucătar ne-a oferit, în exclusivitate pentru EGO.ro, un preparat inedit, deloc asemănător cu clasicul cozonac, dar ușor de făcut și delicios.
Aproximativ 2 kilograme:
– 1 cană de nuci încălzite în tigaie și ușor mărunțite
– 1 cană de caise deshidratate
– 1 cană de prune deshidratate
– 1 cană de stafide
– 1 pahar de apă caldă
– ½ pahar cognac sau whisky
– 500 grame făină 000
– 2 ouă mari
– 250 grame zahăr tos
– 150 grame unt moale
– 1 lingură praf de copt
– ½ linguriță de sare
– ½ cană de zeamă de portocale
– ¼ linguriță de apă de flori de portocal
– ¼ linguriță de esență de portocale
– Coaja răzuită a unei portocale
– 50 ml cognac sau whisky (optional)
Glazură:
– ½ cană de zahăr tos
– Câteva linguri de apă sau suc de portocală
Amestecați, într-un bol de sticlă, fructele uscate cu apă caldă și cognacul, apoi lăsați-le să se hidrateze. În acest timp încingeți cuptorul la 165-170 de grade. Amestecați, într-un bol, zahărul, untul moale, praful de copt și sarea, folosind un tel. Adăugați ouăle, pe rând, bătând energic cu ajutorul telului până se formează o compoziție spumoasă și omogenă.
Adăugați, alternând, făina și zeama de portocală, bătând în continuare cu telul sau cu o lingură de plastic. În continuare, încorporați coaja de portocală, aromele și fructele rehidratate, eliminând lichidul în care s-au hidratat. Adăugați nucile mărunțite și apoi turnați compoziția în tava unsă cu puțin unt. Aveți grijă să nu depășiți 2/3 din înălțimea tăvii, altmiteri după coacere cozonacul va da pe afară.
Introduceți tava în cuptor și coaceți cozonacul timp de 50-60 de minute, verificând cu ajutorul unui băț de frigăruie dacă este copt ( după ce ați introdus bățul în mijlocul cozonacului, la scoatere acesta trebuie să iasă perfect curat). Lăsați cozonacul să se răcorească în forma în care s-a copt, apoi întoarceți-l pe o tavă.
Încălziți apa sau zeama de portocală pentru glazură, împreună cu zahărul tos până acesta din urmă s-a topit complet, apoi turnați siropul dens peste cozonacul care s-a răcorit puțin. Lăsați să se răcească complet apoi tăiați-l felii.
Poftă bună!