Budinca cu dovlecei și orez este un aperitiv sățios și gustos, înlocuind cu succes banalele aperitive, cum ar fi: chifteluțe sau sandvișuri si este ușor de preparat. Cu un conținut mare de apă (90%), dovlecelul este un bun diuretic, conține foarte multe fibre, esențiale pentru reglarea tranzitului intestinal și cel mai important, are puține calorii.
Budincă cu dovlecei și orez. Ce ingrediente trebuie să adaugi
Datorită aportului de vitamine și minerale, dar și a rolului antiinflamator, dovleceii se recomandă sa fie nelipsiți de pe masa noastră, mai ales in zilele caniculare sau in dietele de slăbire. Acest tip de budincă se află printre preferatele mele pentru că în afara gustului și a beneficiilor, este genul de mâncare pe care o poți servi la oricare masă a zilei, mai mult, se poate ambala și transporta ușor oriunde.
Această rețetă de budincă este o gustare ușoară și economică, nu necesită mult timp pentru preparare și nici măiestrie în ale bucătăriei.
Practic, se amestecă ingredientele și se dau la cuptor, atât de simplu este.
Pentru această rețetă am folosit un vas Jena cu diametrul de 26 de centimetri.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
Mod de preparare
Într-o crăticioară se pune orezul la fiert cu puțină sare.
Se spală și se curăță dovleceii de semințe și coajă dacă sunt maturi, dacă sunt dovlecei mici, verzi, se folosesc întregi.
Se rad dovleceii pe strecurătoarea mare sau se mărunțesc în robotul de bucătărie.
Dovleceii rași, se sărează și se lasă la scurs într-o strecurătoare de bucătărie. O parte dina apa conținută de dovlecei se va scurge, restul se elimină prin presarea dovleceilor între palme.
Într-un bol, cu un tel se bat ouăle cu smântâna lichidă și brânza rasă. Atenție dacă brânza este sărată, nu mai pui sare.
Se toacă prazul și mărarul și se amestecă cu compoziția de brânză și smântână.
Se scurg bine dovleceii de excesul de apă, între palme sau într-un tifon, apoi se adaugă în compoziție.
Orezul fiert se lasă la răcorit pentru 20 de minute, apoi se adaugă în bolul cu compoziția de bază.
Se unge un vas Jena sau o tava termorezistentă cu unt și pesmet, apoi se toarnă compoziția.
Se nivelează și se rade cașcaval sau parmezan deasupra budincii.
Se dă vasul la cuptorul pre încins la 180 grade, pentru 30 de minute sau până se rumenește.
Poftă bună!
Pont:
Această budincă se servește și rece cu iaurt grecesc sau tzatziki.