Buna Vestire 2023, pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în ziua de Buna Vestire
Buna Vestire 2023, pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Buna Vestire 2023. Sărbătarea Bunei Vestiri este una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii din calendarul creștin-ortodox și are loc în fiecare an pe data de 25 martie. Mai este cunoscută ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului, iar de această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Iată care este semnificația acesteia.

Buna Vestire 2023, pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Sărbătoarea Bunei Vestiri este rânduită pentru a aminti de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea are loc în fiecare an pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, deoarece în această zi are loc zămislirea dumnezeiescului Prunc în pântecele Fecioarei Maria.

„La praznicul Bunei Vestiri, Dumnezeu, care pururea poartă grijă neamului omenesc, a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră.

El a încredinţat această taină numai unuia din slujitorii Săi, slăvitului Arhanghel Gavriil. Astfel, l-a trimis pe acesta, mai înainte cu nouă luni de Naşterea după trup a Fiului, la Sfânta Fecioară Maria, din Nazaret. Curată fiind ea şi vrednică de slujirea aceasta.

Şi, venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: ,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28).

„Nu te teme, Marie, că ai har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu. Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1, 30-33).

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire

Buna Vestire se mai numește în popor și Blagoveștenie sau Ziua Cucului. De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri.

  • De Buna Vestire, cântecul cucului trebuie să te surprindă cu bucurie, cu stomacul plin și bani în buzunar. Așa vei atrage norocul și belșugul în casă;
  • Se spune că dacă de Blagoveștenie te surprinde cântecul cucului cu stomacul gol și pospmorât, este semn rău pentru că „te-a spurcat cucul”. În restul anului, lucrurile nu vor mege tocmai bine pentru tine;
  • Potrivit tradițiilor populare, cei care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul;
  • Craca pe care a cântat cucul în această zi este tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli;
  • Oamenii de la sat obișnuiesc să pună de Buna Vestire pâine şi sare pe pragul uşii de la intrarea în casă, pentru a hrăni îngerii;
  • De Buna Vestire nu se pun ouă la cloșcă deoarece se crede că puii ar putea ieși cu două capete și patru picioare.

Citește și: „Tradiții de Dragobete 2023. Ce e bine să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste tot anul

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *