Buna Vestire 2023. Sărbătarea Bunei Vestiri este una dintre cele mai importante sărbători ale primăverii din calendarul creștin-ortodox și are loc în fiecare an pe data de 25 martie. Mai este cunoscută ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului, iar de această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri. Iată care este semnificația acesteia.
Sărbătoarea Bunei Vestiri este rânduită pentru a aminti de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea are loc în fiecare an pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, deoarece în această zi are loc zămislirea dumnezeiescului Prunc în pântecele Fecioarei Maria.
„La praznicul Bunei Vestiri, Dumnezeu, care pururea poartă grijă neamului omenesc, a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră.
El a încredinţat această taină numai unuia din slujitorii Săi, slăvitului Arhanghel Gavriil. Astfel, l-a trimis pe acesta, mai înainte cu nouă luni de Naşterea după trup a Fiului, la Sfânta Fecioară Maria, din Nazaret. Curată fiind ea şi vrednică de slujirea aceasta.
Şi, venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: ,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28).
„Nu te teme, Marie, că ai har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu. Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1, 30-33).
Buna Vestire se mai numește în popor și Blagoveștenie sau Ziua Cucului. De această zi sunt legate mai multe tradiții și obiceiuri.
Citește și: „Tradiții de Dragobete 2023. Ce e bine să faci pe 24 februarie pentru a avea noroc în dragoste tot anul”