În fiecare an, pe data de 25 martie, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire sau, așa cum mai este denumită în popor, Ziua Cucului. De această zi se leagă o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții de care oamenii țin cont cu sfințenie. Ce este bine să faci în această zi și ce să eviți cu orice preț.
Ce se sărbătorește de Buna Vestire
Cea mai importantă sărbătoare a lunii martie este Buna Vestire. Aceasta este marcată în calendarul ortodox cu cruce roșie și datează din primele secole creștine. În credința ortodoxă, Buna Vestire marchează ziua în care Arhanghelul Gavriil a înștiințat-o pe Fecioara Maria că urmează să îl nască pe Mântuitor.
Această sărbătoare a fost stabilită după ce Crăciunul a început să fie sărbătorit pe data de 25 decembrie. La început, sărbătoarea avea altă dată, însă începând cu secolul al V-lea, a fost fixată pe 25 martie. Astfel, Buna Vestire cade cu exact 9 luni înainte de Crăciun, în fiecare an. Este, alături de Florii, una dintre cele două zile cu dezlegare la Pește din Postul Paștelui.
Citește și: Când e Buna Vestire 2024. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători
Anual, pe 14 octombrie, românii o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, cunoscută drept ocrotitoarea Moldovei și a celor aflați în suferință. Este una dintre cele…
Postul Crăciunului este una dintre cele mai importante perioade de pregătire spirituală pentru creștinii ortodocși și catolici din România și din întreaga lume. Este o…
Tradiții și obiceiuri de Ziua Cucului
- Așa cum menționam anterior, sărbătoarea se mai numește în popor și Ziua Cucului. Se spune că începând cu această dată, se aude din nou cântând cucul și nu trebuie să îl auzi pe nemâncate, ca să nu te ”spurce”.
- Dacă auzi cucul pe stomacul gol, este semn rău: ”Cucu-n spate mi-a cântat/și moartea m-a săgetat” – este o zicală din popor.
- La sate, tinerii necăsătoriți îl întrebau pe cuc când își vor găsi ursitul/ursita: ”Cucule, voinicule/Câți ani îmi vei da/Pân’ m-oi însura (mărita)?”
- Se spune că este bine să pui pe pragul casei pâine și sare, pentru ca îngerii să se hrănească cu acestea.
- Este dezlegare la pește, motiv pentru care credincioșii sunt încurajați să consume pește sau produse pe bază de pește în aceasă zi.
Citește și: Cât durează postul Paștelui 2024. Ce e bine să faci în această perioadă, ce poți mânca și ce obiceiuri sunt interzise. Tradiții și superstiții
Ce nu ai voie să faci pe 25 martie 2024
- Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se fac treburi casnice de Buna Vestire. Nu se spală, nu se coase, nu se calcă, nu se dă cu mătura și nu se lucrează la câmp sau în curte.
- Această zi de sărbătoare aduce o veste bună, astfel că nu este bine să te cerți cu nimeni pe 25 martie. Se spune că dacă te cerți cu cineva, vei avea parte de necazuri.
- În unele zone ale țării, nu se pun găini la clocit pe 25 martie.
- O superstiție de bătrâni spune că nu este bine să ieși din casă nemâncat sau flămând. De Buna Vestire, se mănâncă bine și se dau de pomană alimente celor nevoiași.
Citește și: Postul Paștelui 2024. Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în timpul postului, are doar 4 cuvinte
Rugăciunea pe care să o rostești de Buna Vestire
”În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin. Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție! Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție! Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Slavă Ție! Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.
Citește și: Ce rugăciune se citește de Buna Vestire. Cuvintele puternice pe care să le rostești pentru a fi ferit de necazuri
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfânta Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru Numele Tău. Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește. Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!