Bunurile care nu se împart la divorț, în cazul în care ajungeți într-o astfel de ipostază. Divorțul nu este întotdeauna un eveniment prea fericit. În timp ce unele cupluri se despart de comnun acord la notar, alții ajung l tribunal, mai ales privind împărțirea bunurilor. Există câteva aspecte de care trebuie să țineți cont, în cazul în care ajungeți să faceți acest pas.
În primul rând, soții care decid să se despartă, pot face partajul. Acesta se poate face atunci la divorț sau ulterior. Nu există obligația de a face partajul fix atunci când divorțați.
La momentul desfacerii căsătoriei încetează doar regimul comunității de bunuri, care are anumite efecte. Partajul, care reprezintă un aspect diferit de încetarea regimului comunității de bunuri, poate fi făcut oricând după divorț. Bunurile care nu se împart la divorț
Potrivit Codului civil, partajul poate fi făcut chiar și în timpul căsătoriei. Se dă acest exemplu, pentru a arăta diferența dintre încetarea regimului comunității și partajul bunurilor, în sine.
În cazul în care soții sunt căsătoriți sub regimul separației de bunuri, partajul nu se va face. Asta pentru că cei doi nu au dobândit bunuri împreună, ci separat.
În cazul partajului făcut la notar, acesta e mai ieftin și se face mai repede decât în instanță, însă trebuie să existe acord al soților cu privire la împărțirea bunurilor.
Foștii soți trebuie să fi fost căsătoriți sub regimul comunității de bunuri și să dețină bunuri comune, pentru a discuta despre partaj. Numai așa ei pot face partajul.
„Posibilitatea de a face partajul reprezintă o libertate pentru foștii soți și nu o obligație (neexistând nicio prevedere legală în sensul obligației de a face partajul bunurilor, ulterior divorțului).
Însă, dacă partajul este o libertate și dacă încetarea regimului matrimonial se produce, totuși, prin divorț, care este regimul bunurilor comune, ulterior acestui moment? Codul civil prevede că „foștii soți rămân coproprietari în devălmășie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părți ce revine fiecăruia”.
Prin urmare, până la partaj, bunurile rămân deținute în coproprietate și nu se cunoaște, cu exactitate, întinderea părții din dreptul de proprietate ce îi revine fiecărui coproprietar – acest lucru urmând să se stabilească la partaj”, potrivit Avocat.net.
Mai mult, trebuie să știți că nu toate bunurile care erau dobândite în timpul căsătoriei erau considerate ca fiind deținute în coproprietate.