Ministerul Educației a publicat pe site-ul oficial, noi detalii despre Evaluarea Națională 2023. Astfel că, veți putea afla când încep examenele luna viitoare. Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie, iar apoi, aceștia trebuie să susțină mai multe probe. Iată mai jos toate informațiile necesare despre calendar Evaluarea Națională 2023.
Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie.
Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial.
Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie. Primele rezultate s-ar afișa pe 28 iunie, iar cele finale, de după contestații, pe 4 iulie 2023.
Citește și: Acatist pentru examene. Ce este bine să citești pentru noroc și reușite
„La solicitarea comisiilor județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sau din proprie inițiativă, Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale poate aproba, în situații excepționale, prelungirea/reducerea perioadelor de evaluare/reevaluare a lucrărilor scrise ori de afișare a rezultatelor”, este anunțul Ministerului Educației
Citește și: Rezultate simulare Evaluarea Națională 2023. Când se afișează
În timpul grevei generale, inspecțiile pentru gradele didactice pot fi amânate, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nicio problemă, se pot amâna”. Luni, 22 mai, peste 150.000 de angajați, școli și grădiniță întră în grevă.
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate. Se pleacă de la principiul salariul profesorului debutant. Acesta trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. Astfel, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic.
Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
Citește și: Subiecte limba maternă la simularea pentru Evaluarea Națională 2023. Ce au avut elevii de rezolvat
Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii
Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.