Calendar ortodox 21 aprilie 2023: Izvorul Tămăduirii. Ce nu este bine să faci

Ziua este marcată pentru ca credincioșii să își reamintească de minunile făcute de Fecioara Maria. Iată calendarul ortodox 21 aprilie 2023
Calendar ortodox 21 aprilie 2023: Izvorul Tămăduirii. Ce nu este bine să faci

Izvorul Tămăduirii este una dintre cele mai importante sărbători de după Paște. Anul acesta are loc pe 21 aprilie, în prima vinere de după Învierea Domnului Isus Hristos. Ziua este marcată pentru ca credincioșii să își reamintească de minunile făcute de Fecioara Maria. Iată calendarul ortodox 21 aprilie 2023 și ce nu este bine să faci de Izvorul Tămăduirii.

Ce spune legenda legat de această sărbătoare

„Legenda spune că împăratul Leon cel Mare se plimba printr-o pădure, atunci când a întâlnit un orb care l-a întrebat de unde poate să bea apă.

Citește și: Ce se întâmplă cu sufletele persoanelor care mor în Săptămâna Luminată. Slujbele făcute de preoţi sunt şi ele diferite

Acesta se va strădui să găsească un izvor, dar nu a găsit, iar Maica Domnului l-a îndemnat pe acesta către un loc cu apă. Atunci, Leon a găsit apa și a făcut întocmai i-a spus Fecioara Maria. Orbul nu numai că a băut apa, dar și când a fost dat cu ea pe la ochii nevăzători s-a vindecat pe loc.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023
Calendar ortodox 21 aprilie 2023

Maica Domnului a spus că: “Nu este nevoie să te ostenești, căci apă este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului. Și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați”, potrivit Doxologia.

Calendar ortodox 21 aprilie 2023. Izvorul Tămăduirii, ce nu este bine să faci

De Izvorul Tămăduirii nu trebuie să:

  • să se spele
  • Să se calce
  • femeile nu croiesc îmbrăcăminte
  • gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca acestea să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la lucrările agricole.

Alte tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

  • În toate bisericile ortodoxe de cult de la oraşe şi de la sate, la praznicul închinat Izvorului Tămăduirii se săvârșesc slujbe de sfințire a apei, numită Agheasma Mică.
  • Aceste slujbe au loc pe parcursul Săptămânii Luminate
  • preoții îi stropesc pe credincioşi cu apă binecuvântată şi cântă troparul: „Mântuieşte, Doamne, poporul Tău şi binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, şi cu crucea Ta, păzește pe poporul Tău”.
  • Apa sfințită are rol purificator, de îndepărtare a energiilor negative şi a pagubei.
  • Apa sfinţită acum are efecte dovedite asupra sănătății fizice şi spirituale.
  • În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc.
  • În unele zone ale țării, în această zi se mai practică „Jurământul juvenil”. Ceremonia se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie, de afinitate sufletească şi de sex.

„Tradiţia numită înfrățitul este un legământ între băieți sau însurăţitul și un legământ între fet. Are drept scop ajutorul reciproc, între cei care au împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viața lor. Şi persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surate, fârtaţi, veri şi verișoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

Citește și: Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt

În tradiţia populară, sărbătoarea este norocoasă şi spornică pentru săpătorii de fântâni. În această zi, apele sunt mai zgomotoase, mai zbuciumate; de aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai ușor o sursă de apă- în grădina casei sau în zone de deal şi de câmpie, pe ogorul lor”, potrivit Doxologia.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 32 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *