Calendar ortodox aprilie 2024. Când sunt zile cu dezlegare la ulei și vin

Vezi când sunt zile cu dezlegare la ulei și vin în aprilie 2024!
Calendar ortodox aprilie 2024. Când sunt zile cu dezlegare la ulei și vin

Ne aflăm în prima zi a lunii aprilie 2024, iar creștinii ortodocși sunt încă în postul Paștelui. De altfel, acesta este considerat cel mai lung și riguros post din an, asta și pentru că numărul zilelor cu dezlegare la ulei, vin și pește este redus. Postul Paștelui a început pe data de 18 martie şi se termină în Noaptea de Înviere, pe 4 mai 2024.

Dezlegare la ulei și vin, aprilie 2024

Postul Naşterii Domnului Iisus Hristos durează 48 de zile şi se numără, fără îndoială, printre cele mai importante perioade din calendarul creştin ortodox 2024.

Anul acesta, Paștele pică pe data de 5 mai 2024, așa că creștinii ortodocși sunt în plin post. Prin urmare, ei nu pot mânca alimente de origine animală, cum ar fi carne, lapte, ouă, unt, iaurt, smântână sau alte astfel de alimente.

De asemenea, credincioșii nu pot consuma nici vin, ulei sau pește. Totuși, în anumite zile există ”dezlegare” la aceste trei alimente.

Zilele în care credincioșii pot consuma ulei și vin

În luna aprilie a acestui an, credincioșii au doar o zi de dezlegare la pește, la data de 28 aprilie 2024, de Florii. În această zi când este dezlegare la pește, creștin-ortodocșii au dezlegare și la ulei, dar și la vin.

De asemenea, persoanele care țin post mai trebuie să știe că au dezlegare la aceste ultime două alimente menționate în fiecare zi de sâmbătă și duminică, indiferent dacă sunt celebrate sărbători cu cruce roșie sau neagră.

Te-ar mai putea interesa și Paște atipic pentru Familia Regală. Cum au apărut regele Charles și Camilla la biserică, după anunțul șocant al bolii. Kate și William au lipsit!

Care sunt zilele cu dezlegare la ulei și vin

  • Sâmbătă, 6 aprilie – Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului (sărbătoare cu cruce neagră);
  • Duminică, 7 aprilie – Sfântul Mucenic Caliopie – Ap. Evrei IV, 14-16V, 1-6Ev. Marcu VIII, 34-38IX, 1glas 3, voscr. 11;
  • Sâmbătă, 13 aprilie – Sfântul Mucenic Artemon;
  • Duminică, 14 aprilie – Sfântul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin – Ap. Evrei VI, 13-20Efeseni V, 8-19Ev. Marcu IX, 17-32Matei IV, 25V, 1-12glas 4, voscr. 1 (sărbătoare cu cruce neagră);
  • Sâmbătă, 20 aprilie – Sfântul Teotim, Episcopul Tomisului (sărbătoare cu cruce neagră);
  • Duminică, 21 aprilie – Sfântul Mucenic Ianuarie – Ap. Evrei IX, 11-14Galateni III, 23-29Ev. Marcu X, 32-45Luca VII, 36-50glas 5, voscr. 2;
  • Sâmbătă, 27 aprilie – Sfântul Apostol Simeon, ruda Domnului (Sâmbăta lui Lazăr. Pomenirea morților);
  • Duminică, 28 aprilie – Intrarea Domnului în Ierusalim; Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru – Ap. Filipeni IV, 4-9Ev. Ioan XII, 1-18 (sărbătoare cu cruce roșie – dezlegare la pește).

Te-ar mai putea interesa și Paștele Catolic 2024, tradiții și obiceiuri. Cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *