Solistul Călin Geambașu și trupa lui se află în topul artiștilor solicitați să susțină show-uri la evenimentele private. Au bifat, până în prezent, peste 1.000 de recitaluri de excepție. După ce Grigore Leșe a declarat recent că interpreții care cântă la nunți sunt ”ciubucari”, Călin Geambașu vine cu anume precizări, în exclusivitate pentru Ego.ro. Cu acest prilej, am aflat și ce muzică mai ascultă românii, dar și care sunt cântăreții preferați, la petreceri.
Călin Geambașu, artist cu o mare experiență muzicală, susține că la evenimentele private trebuie să pregătești, din timp, un program muzical adecvat și că e necesar să faci investiții serioase în echipamentele scenotehnice:
”Pentru a cânta la evenimente private de orice fel, artiștii trebuie să aibă capacitatea să-și adapteze repertoriul orientat către publicul care se distrează și dansează în acea seară și totodată artistul să poată să interpreteze oricând un repertoriu variat, din multe genuri muzicale, din multe decade de aur ale muzicii autohtone sau internaționale.
Pentru ca aceste lucruri să fie posibile, anterior cântării propriu-zise, se fac investiții mari în echipamente scenotehnice, se formează echipe durabile și se modelează permanent repertoriul”.
Călin Geambașu are o activitate artistică impresionantă, inclusiv la evenimentele private:
”În ultimii 20 de ani, de când fenomenul era abia în fază incipientă, trupa mea a cântat la peste 1.000 de evenimente private ale multor personalități, companii sau oameni obișnuiți, iar rezultatul dorit și obținut a fost mereu același: starea de bine a oamenilor. Din respect pentru public, din respect pentru muzică.
În trupă la mine se regăsesc instrumentiști și soliști care au cariere profesionale proprii, dar atunci când ne adunăm e un adevărat festival muzical. Între timp, au mai apărut câteva trupe care își abordează cu seriozitate îndeletnicirea, iar fenomenul evenimentelor private s-a dezvoltat imens, pe toate palierele sale: firme de organizat evenimente, locații noi, firme care vând sau închiriază accesorii, găsim eleganță, condiții tot mai bune și un bun raport artist – beneficiar, bazat pe respect reciproc și dorință de a fi totul la cele mai ridicate standard”.
Referitor la recentele declarații ale lui Grigore Leșe, care a menționat că el nu cântă la nunți, căci nu este ”ciubucar”, Călin Geambașu a dorit să facă anume precizări:
”Acei artiști denotă doar că nu se încadrează în standardele descrise de mine mai sus…La evenimentele private se cântă mult și la ore avansate, fiind nevoie de disponibilitate fizică și psihică la efort (concentrare, tehnică vocală și instrumentală, dozaj al efortului, etc). Unii pot să întrunească standardele de calitate cerute la evenimentele private, alții, nu, iar alții poate vor reuși în viitor.
Publicul îi așteaptă cu drag pe toți, fiindcă, în esență, pentru oameni cântăm, lor le dăruim din bucuria scenei, iar ei ne întorc această bucurie cum pot ei mai bine. Tot ce ajută țara noastră să se dezvolte pe diferite paliere reprezintă un vector favorabil nouă, tuturor”.
”Sunt nume mari de artiști cu care mă întâlnesc la evenimente private, Ansamblul folcloric Botgros, Loredana, Ștefan Bănică Jr, Pepe, Monica Anghel, Marcel Pavel, etc. În pandemie, trebuia să cântăm alături de Al Bano, la Oradea”.
Călin nu este un fan al manelelor, dar recunoaște că sunt artiști cu voci de excepție, care încing atmosfera la petreceri:
”Deși foarte criticați de unii, interpreții și instrumentiștii care cântă manele dețin niște aptitudini tehnice studiate în timp și pe care le valorizează din plin, prin muncă. Cu toate că eu nu cânt și nu ascult deloc manele, îi admir pe mulți dintre ei când îi văd la diverse evenimente pentru simplul fapt că nu mint muzica, nu mimează efortul. Sunt autentici.
Gusturile nu se discută și trebuie respectate opțiunile fiecăruia, însă când e trecut demult de miezul nopții iar oamenii ăia încă pot face adevărate virtuozități tehnice, nu ai cum să nu le apreciezi munca.
Personal, stau cât mai departe de muzica lor, dar și de departe, pot să îi apreciez, fiindcă ei nu trișează muzica, așa cum face Nero la 80 de ani, de exemplu (parcă face la mișto să vadă cât îi mai merge cu scamatoria). În schimb, lăutarii ăia „mănâncă” instrumentele, iar alți artiști își slujesc cu cinste îndeletnicirea muzicală”.
”Nero” este nimeni altul decât tatăl lui, solistul Petre Geambașu, pe care Călin l-a invitat la tribunal, pentru a-și rezolva mai multe probleme, inclusiv profesionale, pe plan muzical. Călin a menționat adesea că tatăl lui nu se pricepe să cânte bine la pian, atât de bine pe cât crede o țară întreagă. Mai mult, a cerut în instanță o expertiză avizată.