Când ar putea să intre în vigoare asigurările pentru trotinetele electrice. După reglementarea mersului cu trotineta electrică, autoritățile se pregătesc acum să introducă o nouă regulă pentru cei care le utilizează. Este vorba de încheierea unei polițe de Răspundere Civilă Auto. Legea va intra în vigoare în curând.
De când au apărut în peisajul urban românesc, trotinetele electrice au fost un permanent motiv de dispută. În ciuda avantajelor pe care le are mersul cu un asemenea vehicul pe două roți, mulți utilizatori au avut de suferit din cauza întrebuințării lor necorespunzătoare, fiind implicați în accidente, de multe ori soldate cu victime.
De aceea, autoritățile au venit cu noi reglemetări care prevăd o limitare a vitezei de circulație a trotinetelor electrice la 25 de km/h și interzicerea folosirii acestora de către persoanele mai mici de 14 ani. În plus, vehiculele electrice se pot deplasa doar pe pistele special amenajate, iar în cazurile în care acestea nu există, circulaţia lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h, deci numai în localităţi şi nu pe toate sectoarele de drum. Circulaţia pe trotuar este interzisă.
Autoritățile au acum în vedere introducerea unei noi reguli în ceea ce privește trotinetele electrice. Românii care circulă cu ele vor fi nevoiți să plătească poliță RCA. Măsura ar putea intra în vigoare începând de anul viitor. Regula se va aplica și pentru companiile care închiriază trotinetele electrice.
Astfel, legea îi va obliga pe cei care circulă cu trotinetele și care au accidentat o mașină să îl despăgubească pe șofer. Această măsură răspunde unei Directive Europene stabilite, iar autoritățile din România au pregătit deja un draft al actului normativ cu noile prevederi.
Prețul unei astfel de asigurări diferă de la caz la caz. Asigurările vor acoperi daune materiale, cât și cele fizice, dar și eventuale cheltuieli juridice pentru persoana păgubită, dacă este cazul. Limita este în general la 1000 de euro, iar prețul primei de asigurare este undeva în jurul a 30-40 de euro.
Odată cu creșterea exponențială a numărului de trotinete electrice în toată Europa s-a înmulțit și numărul accidentelor în care sunt implicați utilizatorii acestor mijloace de locomoție. Astfel că mai multe țări din Uniunea Europeană au luat măsuri ferme în ceea ce privește folosirea trotinetelor electrice.
Autoritățile din Paris au limitat viteza acestora la 20 km/h, fiind interzisă circulaţia pe trotuare sau alte zone destinate pietonilor. Pentru cei ce încalcă aceste prevederi amenzile sunt de 135 de euro.
În Spania, autoritățile din orașe precum Barcelona sau Madrid le-au interzis în zonele pentru pietoni. De asemenea, la nivel național, ar putea fi implementată o serie de măsuri ce propune interzicerea acestora pe trotuare, limitarea vitezei al 25 km/h, dar şi existenţa unei asigurări.
Și în Germania, viteza maximă admisă pentru cirulația trotinetelor electrice a fost limitată la 20 de km/h. Au fost implementate, de asemenea, măsuri ce prevăd interzicerea acestora pe trotuare şi în zonele pietonale, o vârstă minimă de 14 ani a utilizatorilor, dar şi existenţa unei asigurări speciale.
Marea Britanie este singura ţară care a interzis complet aceste vehicule pe două roți.