Când are loc cea mai puternică ploaie de stele din 2023. Momentul în care poți vedea Geminidele pe cer

Geminidele, fenomenul astronomic al sfârșitului de an.
Când are loc cea mai puternică ploaie de stele din 2023. Momentul în care poți vedea Geminidele pe cer

Va fi spectacol pe cer în perioada următoare. Pasionații de astronomie se vor putea bucura de cea mai puternică ploaie de stele din 2023. Fenomenul poartă numele de Geminide și produce constant peste 1.000 de meteori în noaptea de maximum. Iată când poate fi obsevat.

Când are loc cea mai puternică ploaie de stele din 2023

Curentul de meteori Geminide a început pe 19 noiembrie și se încheie pe 24 decembre, dar maximul acestui fenoment va avea loc în intervalul 13-14 decembrie, când vor putea fi văzuți între 100 și 200 de meteori pe oră, în condiții ideale de observare.

„Curentul de meteori Geminide vine să decoreze bolta cerului cu mii de „stele căzătoare” într-un spectacol fantastic la sfârșit de an. Anul acesta sunt condiții ideale de observare a curentului de meteori Geminide, Luna lipsind de pe cer. Iar maximum, teoretic, se va întâmpla în timpul nopții în Europa, deci favorabil și pentru România”, a precizat Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori (SARM).

În medie, viteza meteorilor este de 34 km/s. Aceștia sunt adesea strălucitori și intens colorați. Geminidele vor avea radiantul (locul pe cer de unde aparent radiază meteorii) în constalația Gemeni, nu departe de Castor și Pollux.

Cât timp vor fi vizibile Geminidele

Spre deosebire de Perseide, care sunt vizibele aproximatv 7 ore în noapte de maximum, Geminidele, beneficiind de nopțile lungi de iarnă, pot fi observate timp de peste 12 ore într-o noapte. Este, de altfel, singurul curent major care poate care poate fi văzut activ o perioadă atât de lungă.

”Teoretic, curentul de meteori Geminide nu este asociat unei comete, asemeni altor curenți de meteori, ci unui corp misterios considerat a fi un asteroid, 3200 Phaethon. Acesta este primul asteroid descoperit pe imaginile furnizate de o navă spațială, Satelitul Astronomic în Infraroșu (IRAS), pe 11 octombrie 1983. 3200 Phaethon este un asteroid de tip Apollo cu o orbită care îl aduce mai aproape de Soare decât orice alt corp considerat asteroid. Noi considerăm că 3200 Phaethon nu este un asteroid în sensul în care vorbim în general de asteroizi, ci un corp intermediar între cometă și asteroid”, a mai spus Valentin Grigore, potrivit Adevărul.

De unde se pot observa cel mai bine Geminidele

Unul dintre locurile ideale de observare a Geminidelor este în comuna dâmbovițeană Runcu, acolo unde pasionații de astronomie își dau întâlnire, feriți de poluarea luminoasă. Tabăra este organizată cu scopul ca participanții să învețe să identifice constelațiile, să se orieteze pe boltă și în teren și să folosească harta cerească și a planisferei.

”Vom învăța despre meteori, despre observarea și fotografierea lor, despre orientarea pe boltă, identificarea constelațiilor și folosirea hărții cerului. Vom privi prin telescop obiecte cosmice vedete ale perioadei, ne vom bucura de minunățiile cerului de iarnă, iar cea mai mare parte a nopților o vom dedica observării meteorilor. Și ca bonus, există o predicție de activitate a unui curent de meteori nou generat de cometa 46P/Wirtanen, cu maximum de activitate pe 12 decembrie”, a mai precizat Grigore.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *