Astăzi, 5 septembrie, elevii din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal au început școala. Aproape 18.000 de unități de învățământ din țara noastră sunt pregătite să îi primească pe cei aproximativ 3 milioane de elevi și preșcolari. Dar când are loc prima vacanță din anul școlar 2022-2023 și cum arată structura noului an școlar? Ei bine, puteți afla aceste lucruri în rândurile de mai jos.
Structura anului școlar 2022-2023 a suferit o serie de modificări importante. Pe lângă faptul că Ministerul Educației a decis renunțarea la teze, semestrele au fost înlocuite cu cinci module de învățare. De asemenea, au fost introduse și schimbări de metodologie.
În noul an școlar, elevii vor avea 36 de săptămâni de cursuri și cinci vacanțe, câte una după fiecare modul de învățare. Așadar, haideți să aflăm împreună când are loc prima vacanță din anul școlar 2022-2023.
Conform Ministerului Educației, în anul școlar 2022-2023 elevii din România vor avea cinci vacanțe. Prima dintre acestea va avea loc în perioada 22 – 30 octombrie 2022 (vacanța de după primul modul de învățare). În ceea ce privește restul vacanțelor din noul an școlar, acestea sunt după cum urmează:
În funcție de decizia fiecărei unitate de învățământ în parte, în perioada 27 februarie și 16 iunie, pentru cinci zile consecutive, se vor desfășura programele „Săptămâna Verde” și „Școala altfel”. Trebuie să menționăm faptul că, nu se pot desfășura ambele programe în timpul aceluiași modul de învățare.
Acum că știm ce vacanțe vor avea elevii în acest an școlar și când se vor desfășura cele două programe, haideți să vedem și cum sunt structurate cele cinci module de învățare.
Printre principalele modificări care au apărut în acest an se numără și renunțarea la teze. În schimb, cadrele didactice vor decide modul în care vor fi evaluați elevii. O altă schimbare o reprezintă introducerea unei noi metode a competențelor, precum competențe de literaţie, competențe digitale, competențe de multilingvism, competențe în matematică și științe, competențe civice, competențe antreprenoriale.
„Este setul de opt competențe, la care se adaugă și alte competențe, precum competențe de mediu, spre exemplu. În momentul de față, în școala românească se aleargă mult prea mult după note, după note care înseamnă din ce în ce mai puțin. Deci, pe această parte de evaluare schimbările au acest scop”, a declarat, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu.
În noul an școlar, elevii vor avea doar o singură medie la fiecare obiect de studiu. Așadar, numărul de note la fiecare disciplină nu trebuie să fie mai mare de șapte. Pe de altă parte, elevii nu trebuie să aibă mai puțin de patru note la fiecare obiect.