Elevii români s-au întors în bănci în urmă cu aproape o lună, pentru 36 de săptămâni. Aceasta este durata anului școlar 2023-2024, care este organizat sub formă de module, la fel ca precedentul. Elevii vor avea și anul aceste o vacanță mobilă, a cărei perioadă a fost decisă la nivel de județ, la începutul anului. Inspectoratele școlare au anunțat când au elevii vacanța mobilă în anul școlar 2023-2024.
Anul școlar a început pe 11 septembrie, iar primul modul de învățare are o durată de 7 săptămâni. Până la prima vacanță din acest an școlar, elevii români vor avea o zi liberă joi, pe 5 octombrie, când este Ziua Educației.
Cursurile din primul modul se termină pe 27 octombrie, când elevii vor intra în vacanță timp de o săptămână. Aceștia se întorc în bănci pentru al doilea modul de învățare, pe data de 6 noiembrie. Acesta se încheie înainte de vacanța de Crăciun, care are o durată de două săptămâni.
Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță
Al treilea modul începe pe 8 ianuarie și nu are o durată fixă. La finalul lui este programată vacanța mobilă, care a rămas la decizia fiecărui inspectorat școlar în parte.
La începutul anului școlar, inspectoratele au anunțat ce perioadă au ales pentru vacanța de o săptămână a elevilor din județ. Săptămânile pentru care puteau opta au fost:
Conform hărții publicate de Ministerul Educației, majoritatea inspectoratelor județene au optat pentru a doua săptămână din interval. Pentru prima sătptămână din interval au optat doar școlile din județele Bistrița-Năsăud și Satu Mare.
Citește și: Este sau nu zi liberă pentru părinți prima zi de școală 2023? Ce scrie în lege, de fapt
În intervalul 19 – 25 februarie vor avea vacanță elevii din 25 de județe, inclusiv Capitala: Hunedoara, Gorj, Caraș-Severin, Cluj, Sălaj, Bihor, Botoșani, Neamț, Harghita, Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Olt, Ialomița, Călărași, Ilfov și Municipiul București.
Pentru perioada 26 februarie – 3 martie au optat inspectoratele școlare din județele Alba, Arad, Bacău, Brașov, Constanța, Dolj, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vâlcea.
Pe lângă vacanța mobilă, inspectoratele școlare județene au avut de stabilit și perioadele în care organizează Școala Altfel și Săptămâna Verde. Potrivit Ministerului Educației, aceste programe trebuie să se desfășoare în module de învățare diferite, înainte de 26 aprilie 2024. Niciunul dintre programe nu poate fi planificat în ultimul modul de învățare, ci doar în primele patru, potrivit autorităților.
Pentru majoritatea elevilor, durata anului școlar în curs este de 36 de săptămâni. Excepție fac elevii din anii terminali, care vor lua vacanță cu o săptămănâ sau două mai devreme, pentru a pregăti examenele finale. Ceilalți elevi vor intra în vacanța de vară pe 21 iunie 2024. Așa arată calendarul pentru anul școlar 2023-2024.