Postul Crăciunului are o importanță mare pentru credincioși. Acesta este unul dintre cele două mari posturi din cursul anului. Din 15 noiembrie, credincioșii au intrat în Postul Crăciunului și nu au voie să mai consume alimente de origine animală, ouă, dar nici produse care conțin lapte sau alte lactate. Totuși, pe toată durata postului sunt multe zile cu dezlegare la peşte, ulei si vin. Iată când va fi prima zi cu dezlegare la pește
Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie și îi pregătește pe creștini pentru întâmpinarea marii sărbători a Naşterii Domnului.În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin.
Prima dezlegare la pește va avea loc pe 21 noiembrie, la praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Așadar, în această zi, creștinii pot consuma și preparate din pește, pe lângă cele de post. În plus, pe 21 noiembrie este sărbătoare cu cruce roșie.
„Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit în sec. IV-V, deci mai târziu decât Postul Sfintelor Paşti. Este un post al pocăinţei, dar nu cu aceeaşi intensitate ca Postul Sfintelor Paşti. Nu există în el slujbe speciale cu metanii, nu există un canon de pocăinţă precum Canonul Sfântului Andrei Criteanul pe care îl citim în Postul Sfintelor Paşti. Desigur, orice post ne cheamă la pocăinţă, însă Postul Crăciunului îmbină pocăinţa cu milostenia şi fapta bună, la care ne îndeamnă Evangheliile dinaintea şi din timpul acestui Post.
Este un post de pregătire duhovnicească, de curăţire duhovnicească, ca să primim în noi, în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care vine în lume şi Se face om, pentru ca pe oameni să-i ridice la viaţa duhovnicească şi dumnezeiască”, a declarat Patriarhul Daniel.