Sfântul Alexandru, protectorul omenirii, este sărbătorit de către creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 30 august. Potrivit religiei, a fost unul dintre cei mai mari ierarhi ai bisericii și un apărător neînfricat al credinței creștine. Când e Sfântul Alexandru și ce este bine să faci de această sărbătoare.
Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea, timp în care a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului. Mai apoi a fost numit patriarh în locul acestuia. Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie. Unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene începuse să răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.
Patriarhul Mitrofan a afirmat, pe patul de moarte: “Domnul mi-a descoperit că după mine va lua scaunul patriarhiei Sfântul Alexandru, împreună slujitorul meu, cel vrednic de adevărata alegere și de darul Duhului Sfânt”.
Sfântul Alexandru a fost episcop al Constantinopolului în timpul împăratului Constantin cel Mare (313-337), dovedindu-se un apărător al dreptei credințe.
Pe 30 august, în ziua de Sfântul Alexandru, creștinii ortodocși țin cont de anumite tradiții, obiceiuri și superstiții.
Alexandra, Ada, Alesia, Alex, Ale, Andra, Xandra, Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandru, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Sandra, Săndel, Sănducu, Ducu, Dutu, Saşa, Alessandra
Se spune că persoanele care poartă numele Sfântului Alexandru au personalități puternice, sunt ambițioase și independente. Se fac ușor plăcuți în orice împrejurare, însă nu sunt deloc răbdători.
În țara noastră numele Alexandru apare ca un termen de comparație ideal în materie de vitejie. A intrat în onomastică și datorită mai multor martiri și sfinți din primele secole ale erei noastre. Numele Alexandru a fost purtat de 22 de domnitori ai celor două țări românești. Primul a fost Nicolae Alexandru, domn al Țării Românești din 1352.
În ziua de 30 august, de Sfântul Alexandru, creștinii sunt îndemnați să se roage mai mult. Iată mai jos rugăciunea Sfântului Alexandru, pe care este bine să o rostești în această zi:
“Noi, turma ta, prin vitejia ta, ierarhe, izbăvindu-ne de mărirea idolească a celor necredincioși, mulțumim ție și cântăm cântare pentru biruință. Celui ce a doborât pe Arie și, cu totul, a legat limbă filosofului, grăim: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Alexandre!”, este rugăciunea pe care o spun creștinii ortodocși în ziua de Sfântul Alexandru.