Când este bine să te dai cu nămol. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români - Ego.ro

Când este bine să te dai cu nămol. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

Află la ce este bun tratamentul cu nămol și când este bine să îl folosești

Scris de: Oana Matei

31 Aug. 2023

Când este bine să te dai cu nămol. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

De-a lungul istoriei, oamenii au căutat metode naturale și terapeutice pentru a îmbunătăți sănătatea și a se relaxa. Printre acestea, terapia cu nămol a devenit o tradiție milenară, cu efecte dovedite pentru tratarea diverselor afecțiuni și ameliorarea disconfortului fizic și mental. În acest editorial, ne vom îndrepta atenția către istoria terapiei cu nămol, indicațiile și contraindicațiile sale, precum și sănătatea benefică a nămolului sapropelic din Techirghiol și nămolul de turbă din Vatra Dornei, prețioase bogății naturale ale României.

Istoria Terapiei cu Nămol

Nămolurile sunt pământuri, roci de consistenta păstoasă, folosite ca remedii terapeutice din vechime. Tratamentul cu nămol se mai numește si peloidoterapie. Peloidoterapia trebuie folosită numai la indicația si sub controlul medicului. Terapia cu nămol are o istorie lungă, cu rădăcini în civilizațiile antice ale Egiptului, Greciei și Romei. Oamenii de atunci au descoperit că nămolul are proprietăți terapeutice valoroase, iar această practică s-a transmis de-a lungul secolelor. În Evul Mediu, băile cu nămol au devenit o practică comună în Europa, iar stațiunile balneare au început să se dezvolte în jurul izvoarelor cu apă minerală și nămol. Astăzi, terapia cu nămol este încă folosită în întreaga lume, în special în stațiunile balneare celebre pentru resursele lor naturale.

Indicații pentru peloidoterapie

Tratamentul cu nămol are efecte benefice mai ales în afecțiunile articulațiilor și oaselor, precum degenerescența, bolile reumatismale, afecțiunile post-traumatice, artrita sau osteoporoza. De asemenea, ajută la contracturi musculare, nevralgii și infecții cronice. Este recomandat sportivilor ca parte a regenerării biologice datorită proprietăților sale puternice antiinflamatorii și accelerând regenerarea organismului. Cu toate acestea, nu numai sistemul musculo-scheletic va beneficia de tratamentul cu nămol. Nămolul este folosit și în afecțiuni ginecologice: inflamații cronice ale tractului urinar si genital, tulburări menstruale si chiar in unele tipuri de infertilitate. Merită adăugat că nămolul are un efect benefic asupra pielii. Nu numai că inhibă procesul de îmbătrânire, dar ajută și la eliminarea celulitei.

Vezi și Alimentele care te răcoresc instant. Ce să consumi în zilele caniculare, sunt ideale în sezonul estival

Peloidoterapie – contraindicații

În ciuda listei lungi de indicații, terapia cu nămol nu este recomandată tuturor. Tratamentele nu sunt destinate în primul rând femeilor însărcinate, pacienților cu febră mare și inflamații în faza acută și subacută. Varicele, hipertensiunea arterială, afecțiuni ale pielii și cancerul sunt alți factori care exclud utilizarea peloidoterapiei. De asemenea, nu este permis persoanelor care suferă de diferite tipuri de boli respiratorii și circulatorii. Înainte de primul tratament, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.

Când este bine să stai la soare în timpul tratamentului cu nămol?

  • Dacă tratamentul cu nămol are loc într-un spa sau centru specializat, acestea oferă de obicei un mediu controlat și confortabil, inclusiv posibilitatea de a evita expunerea prelungită la soare. De cele mai multe ori, procedurile cu nămol sunt realizate în interior, iar după aplicarea nămolului, este posibil să vi se ofere să stați în zone umbrite sau să vă relaxați în încăperi spațioase și răcoroase.
  • Dacă alegeți să faceți tratamentul cu nămol în aer liber, evitați să vă expuneți la soare în timpul aplicării nămolului. Când nămolul este aplicat pe piele, aceasta poate fi mai sensibilă și vulnerabilă la radiațiile UV. Specialiștii recomandă ca terapia cu nămol să fie făcută dimineața, în intervalul orar 08:00-10:00, ori seara, între orele 17:00-19:00.

Riscuri ale expunerii la soare în timpul tratamentului cu nămol:

  • Arsurile solare: Pielea acoperită cu nămol poate deveni mai sensibilă la soare și mai susceptibilă la arsuri solare. Radiațiile UV pot cauza daune pielii, iritații și arsuri, ceea ce poate diminua efectul pozitiv al tratamentului cu nămol.
  • Inhibă transpirația: Transpirația este mecanismul de răcorire al corpului. În condițiile în care corpul este acoperit de nămol, transpirația este oprită, iar corpul absoarbe toate radiațiile solare
  • Hiperpigmentarea: Expunerea prelungită la soare în timpul tratamentului cu nămol poate provoca hiperpigmentarea pielii, ceea ce înseamnă că pot apărea pete mai întunecate pe piele.
  • Potențiale reacții alergice: Unele persoane pot fi alergice sau sensibile la anumite componente din nămol, iar expunerea la soare poate accentua aceste reacții.

Vezi și Ce stațiuni balneare sunt în România și ce tratamente se fac

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
8.1 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *