De-a lungul istoriei, oamenii au căutat metode naturale și terapeutice pentru a îmbunătăți sănătatea și a se relaxa. Printre acestea, terapia cu nămol a devenit o tradiție milenară, cu efecte dovedite pentru tratarea diverselor afecțiuni și ameliorarea disconfortului fizic și mental. În acest editorial, ne vom îndrepta atenția către istoria terapiei cu nămol, indicațiile și contraindicațiile sale, precum și sănătatea benefică a nămolului sapropelic din Techirghiol și nămolul de turbă din Vatra Dornei, prețioase bogății naturale ale României.
Nămolurile sunt pământuri, roci de consistenta păstoasă, folosite ca remedii terapeutice din vechime. Tratamentul cu nămol se mai numește si peloidoterapie. Peloidoterapia trebuie folosită numai la indicația si sub controlul medicului. Terapia cu nămol are o istorie lungă, cu rădăcini în civilizațiile antice ale Egiptului, Greciei și Romei. Oamenii de atunci au descoperit că nămolul are proprietăți terapeutice valoroase, iar această practică s-a transmis de-a lungul secolelor. În Evul Mediu, băile cu nămol au devenit o practică comună în Europa, iar stațiunile balneare au început să se dezvolte în jurul izvoarelor cu apă minerală și nămol. Astăzi, terapia cu nămol este încă folosită în întreaga lume, în special în stațiunile balneare celebre pentru resursele lor naturale.
Tratamentul cu nămol are efecte benefice mai ales în afecțiunile articulațiilor și oaselor, precum degenerescența, bolile reumatismale, afecțiunile post-traumatice, artrita sau osteoporoza. De asemenea, ajută la contracturi musculare, nevralgii și infecții cronice. Este recomandat sportivilor ca parte a regenerării biologice datorită proprietăților sale puternice antiinflamatorii și accelerând regenerarea organismului. Cu toate acestea, nu numai sistemul musculo-scheletic va beneficia de tratamentul cu nămol. Nămolul este folosit și în afecțiuni ginecologice: inflamații cronice ale tractului urinar si genital, tulburări menstruale si chiar in unele tipuri de infertilitate. Merită adăugat că nămolul are un efect benefic asupra pielii. Nu numai că inhibă procesul de îmbătrânire, dar ajută și la eliminarea celulitei.
În ciuda listei lungi de indicații, terapia cu nămol nu este recomandată tuturor. Tratamentele nu sunt destinate în primul rând femeilor însărcinate, pacienților cu febră mare și inflamații în faza acută și subacută. Varicele, hipertensiunea arterială, afecțiuni ale pielii și cancerul sunt alți factori care exclud utilizarea peloidoterapiei. De asemenea, nu este permis persoanelor care suferă de diferite tipuri de boli respiratorii și circulatorii. Înainte de primul tratament, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră.
Riscuri ale expunerii la soare în timpul tratamentului cu nămol:
Vezi și Ce stațiuni balneare sunt în România și ce tratamente se fac