Înălțarea Domnului este una dintre cele mai impotante sărbători din an și este prăznuită la 40 de zile după Paște. Această sărbătoare mai poartă numele de Ispas sau Înălțarea Domnului Isus Hristos. Prin înălţarea Sa la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului. Iată pe ce dată pică Înălțarea anul acesta.
Pentru că Înălțarea se sărbătorește la 40 de zile după Paște, nu are o dată fixă, la fel ca și în cazul Învierii Domnului. Anul acesta Paștele a fost sărbătorit pe 16 aprilie. În această zi de mare sărbătoare, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat! – Adevărat S-a Înălțat!”.
Anul acesta Înălțarea este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 25 mai. În popor, sărbătoarea mai poartă numele de Ispas sau Înălțarea Domnului.
Înălțarea Domnului pică în fiecare an în aceeași zi a săptămânii, mai exact joia.
După Sfânta Liturghie, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate catedralele. Se fac slujbe în toate bisericile, mănăstirile, cimitirele, troițele și monumentele închinate acestora din țară și din străinătate.
Despre această sărbătoare se spune că este ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.
Pentru poporul român ziua de Înălțare are o dublă semnificație. Din perioada 1999-200, ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor. Decizia a fost luată în urma hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române
Motiv pentru care, anul acesta 2 iunie, în bisericile din România sunt pomeniți toți eroii căzuți la datorie. Este vorba despre cei care au murit pe câmpurile de luptă în numele libertății și credinței.
Pentru a atrage norocul în casa lor și a avea parte de belșug și sănătate, se spune că toți credincioșii ar trebui să dea de pomană de Înălțarea Domnului păsat fiert în lapte dulce.
Citește și: Rugăciunea pe care să o rostești de Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie
Este vorba despre un mălai măcinat mai mare, care apoi se fierbe în laptele în care au fost adăugate anterior vanilie și diferite mirodenii.
Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută.
Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule. Trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!
Citește și: Ce se împarte de Înălțarea Domnului. Ce este bine să duci la biserică pe 2 iunie 2022
Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre!
Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii. Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!