Postul Crăciunului, care mai este numit și postul bucuriei, este al doilea ca importanță și ca lungime de peste an. Spre deosebire de Postul Paștelui, care este mult mai aspru, Postul Crăciunului nu are atât de multe restricții. Când este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023 și ce se mănâncă în această zi.
Postul Crăciunului este unul dintre cele patru mari posturi de pe parcursul unui an. Alături de Postul Paștelui, al Adormirii Maicii Domnului și al Sfinților Petru și Pavel, Postul Crăciunului reprezintă o perioadă de curățire spirituală, înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului.
Acest post are o durată de 40 de zile, fiind puțin mai scurt decât Postul Paștelui. Durata sa este aceeași pe care a avut-o postul pe care l-a ținut Moise, atunci când s-a aflat pe Muntele Sinai, înainte de a primi Tablele Legii. Postul Crăciunului începe, așadar, pe data de 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, aceasta fiind ultima zi din post.
Cu o zi înainte de începutul postului, este Lăsatul Secului. Astfel, credincioșii care vor să țină Postul Crăciunului sărbătoresc Lăsatul Secului pe data de 14 noiembrie. Dacă această zi pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Tradiția spune că, de Lăsatul Secului, se pregătește o masă îmbelșugată, cu bucate alese. Este ultima ocazie în care credincioșii mai pot mânca ouă, brânză, lapte și carne, până la Crăciun.
Rolul acestei mese de Lăsatul Secului este ca oamenii să mănânce pe săturate din bucatele preferate, astfel încât să nu simtă nevoia să mai consume alimente de dulce până la Crăciun. De-a lungul celor 40 de zile de post sunt și câteva zile de dezlegare la pește, untdelemn și vin.
Citește și: Cum se ține corect postul negru. Singurul lucru permis când te abții de la mâncare, puțini știu
După Lăsatul Secului, urmează începutul postului propriu-zis. Oamenii obișnuiesc să spele bine vasele în care au gătit mâncăruri de dulce, pentru a elimina toate urmele de alimente de dulce de pe suprafața lor. În popor, vasele în care se gătește de dulce nu se mai folosesc până la Crăciun, ci se gătește în alte vase, care se folosesc doar în post.
Resturile de mâncare de la masa de Lăsatul Secului se adună și se aruncă spre Răsărit, în timp ce se rostesc cuvintele: ”Păsările cerului, eu vă dau vouă hrană de la masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”. În acest fel, se crede că păsările nu vor mai ataca culturile agricole anul viitor.
Citește și: Ce rugăciune se citește în post. Cuvintele puternice fac minuni
Deși este considerat un post ușor, pentru a fi ținut ca la carte nu trebuie să fie consumate nici ulei sau vin, în zilele în care nu este dezlegare. Tradiția spune că în zilele de luni, miercuri și vineri, nu se gătește cu ulei și nu se consumă nici vin. În celelalte zile, se poate găti cu untdelemn.
În Postul Crăciunului, se mănâncă pește în zilele în care sunt mari sărbători. Pe 21 noiembrie, când este Intrarea Maicii Domnului în Biserică, este dezlegare la pește. Și pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei și pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, se mănâncă pește. De asemenea, în perioada cuprinsă între 21 noiembrie și 20 decembrie, este dezlegare la pește în toate zilele de sâmbătă și duminică.