Sfântul Alexandru este considerat protectorul omenirii și unul dintre cei mai mari apărători ai credinței creștine. De asemenea, este unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, fiind marcat în calendar cu cruce neagră. Când este Sfântul Alexandru în 2023 și ce tradiții se leagă de această sărbătoare.
Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea, fiind ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan. Ulterior, a devenit patriarh în locul acestuia. Sfântul Alexandru este cunoscut drept unul dintre cei mai mari protectori ai credinței creștine, după ce a fost trimis să participe la Sinodul Ecumenic de la Niceea.
Se spune că după ce Sfântul Alexandru s-a întors la Constantinopol, Patriarhului Mitrofan i s-a arătat îngerul lui Dumnezeu, care i-a prevestit sfârșitul și i-a spus să îl lase pe Alexandru în locul lui. Îngerul a spus: „După zece zile, îți vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău”. După ce a devenit patriarh, Alexandru s-a luptat cu adepții ereziei ariene și cu filosofii, pentru a apăra credința creștină.
Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători
Cel care este considerat protectorul omenirii, Sfântul Alexandru, este sărbătorit în fiecare an, pe data de 30 august. Sărbătoarea este marcată în calendar cu cruce neagră, iar în aceeași zi mai sunt prăznuiți și Sfântul Ierarh Varlaam și Cuviosul Ioan de la Rasca și Secu.
De Sfântul Alexandru, se spune că nu este bine să îți vorbești de rău aproapele sau să te cerți cu cineva. De asemenea, Biserica îi îndeamnă pe credincioși să fie milostivi cu cei mai puțin norocoși. Pe 30 august, credincioșii sunt îndemnați să rostească rugăciunea Sfântului Alexandru. Aceasta sună în felul următor:
Citește și: De ce femeile nu au voie în Sfântul Altar, de fapt. Explicația clară a preotului
“Suflete, suflete al meu, pentru ce te plângi la Domnul? Căci lenea ta pentru chinurile veșnice mijlocitoare îți este. Dacă darul lui Dumnezeu l-ai cunoaște, cu lacrimi fierbinți ai plânge, suspinând și întristându-te pentru orice păcat, pentru cel mic și pentru cel mare. Strigă către Stăpâna ta să nu te lovească mânia Celui ce ține toate cu dreapta Sa atotputernică, însă eu, păcătosul și leneșul, cel ce am limba vicleană, cum mă voi ruga Stăpânei mele ca să mă izbăvească Domnul de înfricoșata Judecată?
Căci tot timpul mă cutremur în inima mea cugetând la înfricoșata Judecată ca să fiu izbăvit de chinurile cele veșnice și de viermele cel neadormit și de întunericul cel mai din afară și de flăcările cele nestinse. Miluiește-mă pe mine, păcătosul robul Tău (numele), ca pe Pavel Apostolul, pe care mai mult decât pe toți l-ai iubit, și nu întoarce fața Ta de la mine, cel sărman, în acea Zi înfricoșată de care se cutremură sufletul meu și se îngrozesc mădularele trupului meu. Doamne, izbăvește-mă pe mine de înfricoșatul ceas, ca să nu mă departez de mila Ta.
Îi rog pe Sfinții îngeri și Arhangheli, pe prooroci și mucenici și pe toți sfinții să se roage lui Dumnezeu pentru sufletul meu. Pentru rugăciunile voastre să întoarcă Stăpânul mânia Lui de la mine, păcătosul. Iar tu, Preacurată Doamnă Fecioară, care ai îndrăzneală la Fiul tău pentru robii Tăi, nu uita ostenelile robului tau (numele). Stăpâne Mântuitorule, din săracul meu suflet, Ție mă rog, izbăvește-mă de durerea păcatelor mele și primește-mă întru bucuria vieții celei nesfârșite, în care se preamărește Preasfânt Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Numele Alexandru provine de la regele Alexandru al III-lea al Macedoniei, sau Alexandru cel Mare. Din punct de vedere etimologic, numele provine de la Aleksandros, compus din ”alexo”, care în limba greacă înseamnă ”a apăra”, ”a proteja” și ”andros”, care înseamnă ”om” sau ”bărbat”. Astfel, semnificația numelui este ”cel care îi apără pe oameni”.
Acest nume, precum și derivatele, sunt foarte populare și în România. Cei care își sărbătoresc ziua onomastică pe 30 august poartă nu doar numele Alexandru și Alexandra, ci și alte nume, precum: Alecu, Lexi, Lixandru, Lixandra, Lisandru, Lisandra, Sandra, Alexandrin, Alexandrina, Sandrina, Sandu, Sanda, Săndel, Sănducu, Alessandra.