Cele mai utilizate uleiuri de gătit includ uleiul de floarea soarelui și uleiul de măsline. În ciuda utilizării aproape zilnice, probabil că toată lumea s-a întrebat cât timp poate fi păstrat uleiul de gătit, indiferent dacă este sigilat sau deja deschis.
Dacă este păstrat într-un loc întunecat și răcoros, uleiul de gătit sigilat poate fi păstrat timp de 12 luni, uleiul de gătit, desigilat, poate fi păstrat timp de aproximativ 1-2 luni. Perioada de valabilitate, destul de scurtă a uleiurilor comestibile, se datorează acizilor grași nesaturați. În timp, aceștia încep să oxideze și uleiul devine rânced. Lumina, căldura și oxigenul sunt factorii care influențează acest proces de oxidare.
Din motive practice, multe persoane depozitează uleiurile de gătit în bucătărie. Uleiurile care nu sunt folosite des, ar trebui păstrate într-o cameră de depozitare întunecată și răcoroasă. Frigiderul este si mai bun. Aici uleiul devine solid, dar acest lucru nu are nicio influență asupra calității uleiului. Pur și simplu scoateți uleiul vegetal din frigider cu o oră înainte de utilizare, astfel încât să devină lichid din nou.
Chiar dacă uleiul de măsline sau uleiul de floarea soarelui au o dată de valabilitate înscrisă pe ambalaj, de fapt, uleiul nu expiră. Consumul de ulei expirat, nu este sub nicio formă periculos pentru sănătate, nu există risc de otrăvire sau îmbolnăvire. Cu toate acestea, gustul său poate fi alterat dacă este prost depozitat.
Dacă nu sunteți siguri că uleiul dumneavoastră mai este bun pentru consum, ar trebui să faceți un test al gustului și al mirosului. Uleiul rânced are un miros greu, pătrunzător și deloc apetisant. gustul uleiului rânced este amărui, neconform care poate fi distins de gustul unui ulei destul de neutru. Totodată, se poate observa culoarea uleiului, dacă aceasta este închisă sau neobișnuită, ar putea fi un semn că uleiul nu mai este bun de folosit. Dacă uleiul prezintă impurități sau particule, de asemenea, este un indiciu pentru uleiul rânced.
Vezi și Este bun uleiul de măsline pentru prăjit? Detaliul important pe care trebuie să-l știi
Există câteva modalități prin care puteți prelungi valabilitatea uleiului de gătit. Iată câteva sfaturi utile: