O parte dintre elevii români beneficiază, și în acest an școlar, de burse. Actele pentru bursele sociale, de merit sau de alt tip au fost depuse deja și verificate conform procedurii. Urmează ca elevii care sunt eligibili să primească banii, fie în cont, fie cash, în funcție de cum au optat. Când intră bursele elevilor pe card în anul școlar 2023-2024. Data la care va fi virată prima tranșă de bani.
Ministerul Educației a anunțat, la începutul acestui an școlar, că în anul în curs vor beneficia de burse mai mulți elevi români decât anul trecut. Nu doar numărul beneficiarilor a crescut, ci și valoarea burselor, după cum au anunțat autoritățile. Astfel, bursa de merit este anul acesta 450 de lei, față de 200 de lei, cât era anul trecut. Bursele sociale au o valoare de 300 de lei pe lună. Pentru a fi eligibili, elevii trebuie să îndeplinească o serie de criterii.
Pe lângă bursele de merit și cele sociale, se mai acordă în acest an școlar următoarele tipuri de burse:
Citește și: Interzis în toate școlile din România începând cu 11 septembrie. Ce nu vor mai avea voie să facă elevii
Bursele elevilor vor intra pe card în fiecare lună, în perioada în care sunt virate și alte drepturi sociale. Așadar, bursele vor ajunge la elevi în data de 15 a fiecărei luni, atunci când se plătesc și pensiile, alocațiile și alte drepturi.
Anul școlar a început pe data de 11 septembrie, iar pentru depunerea dosarelor de bursă, elevii au avut la dispoziție un interval stabilit de Minister. După depunerea actelor, acestea au trecut printr-un proces de verificare, astfel că elevii nu au încasat până acum bursa.
Cei care beneficiază de acest drept își vor primi însă banii retroactiv, pe data de 15 noiembrie. Atunci vor fi plătite bursele pentru lunile septembrie și octombrie.
La începutul anului școlar, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că s-a schimbat metodologia de acordare a burselor de merit, astfel încât să beneficieze mai mulți elevi de ele.
”Crește numărul de copii care primesc bursă. La nivel general, numărul crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit avem o dublare a numărului de beneficiari, îi vom prinde pe toți cei care au peste 9,50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda bursă de merit și pentru prima treime din clasă, pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească pentru că, până la urmă, copiii se compară cu cei din jurul lor.”, a spus ministrul, la începutul anului școlar.
Citește și: Câte vacanțe au elevii în anul școlar 2023-2024. Când vor avea prima vacanță
În ceea ce privește acordarea burselor sociale, beneficiază de acestea elevii care îndeplinesc anumite criterii.
”Bursele sociale se acordă elevilor din familii monoparentale, inclusiv elevilor cu unul dintre părinţi decedaţi, fără a se lua în considerare nivelul venitului mediu pe membru de familie. Bursele sociale se acordă elevilor cu deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului. Bursele sociale se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie”, conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial.