Majoritatea pensionarilor din România așteaptă cu nerăbdare vești legate de pensie, mai ales după ce aceasta a crescut. Aceștia au primit deja primele tranșe. Anul acesta, românii cu pensiile mici primesc ajutoare financiare până la 1000 de lei. Iată când intră pensiile pe card în 2023, în fiecare lună.
Începând cu luna ianuarie a acestui an, pensia a crescut cu 12,5 %, de la 1.586 de lei la 1.785 de lei. Din anul 2024, valoarea va crește cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din majorarea reală a venitului salarial mediu brut.
De asemenea, în prima lună a acestui an, cei care au pesii mici au intrat în posesia primei tranșe din ajutoarele promise de guvern.
Citește și: Când intră pensiile și alocațiile pe card în fiecare lună. Ziua în care intră banii
Un număr de circa patru milioane de pensionari cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 de lei au primit ajutoare cuprinse între 300 și 500 de lei. Aceștia vor încasa cea de-a doua tranșă în luna octombrie. Măsura este prinsă în OUG nr. 168/2022.
„Pe data de 3 ianuarie noi virăm deja prima tranșă către Compania Națională de Poștă. Banii vor trebui să aibă un circuit bancar din trezorerii trebuie să o meargă în conturile Companiei Naționale de Poștă. Probabil că imediat în zilele următoare se vor începe să se facă plățile“, declara șeful Casei de Pensii, potrivit Impact.
Plata pensiilor se poate efectua prin mandat poștal, cont curent sau cont de card. În luna februarie a acestui an, românii au încasat pensia pe card în prima zi lucrătoare după data de 14, care a picat într-o zi de weekend.
Citește și: Când intră banii pe cardurile sociale în aprilie 2023. Ziua în care românii pot face cumpărături
„Plata prin conturi curente sau conturi de card se face începând din data de 14 sau din prima zi lucrătoare care urmează datei de 14, dacă această zi este nelucrătoare“, a fost anunțul de pe site-ul cjpbn.ro.
Plata pensiilor la domiciliu, se face în fiecare lună, între 1 și data de 15, potrivit anunțului făcut de CNPP. Cele restante vor fi livrate, prin intermediul Poștei Române. Asta se întâmplă tot în intervalul 1-15 ale lunii. Pensionarii care nu sunt găsiți la dominciliu pot ridica drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale. Pot face asta în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.
Citește și: Câți ani trebuie să muncești ca să primești pensie. Stagiul minim de cotizare pentru femei și bărbați
Dacă talonul nu este ridicat de la oficiul poștal timp de trei luni consecutive, plata pensiei se poate sista. Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri de luat în considerare.