În popor există multe obiceiuri și superstiții legate de căsătorie. Iar unele dintre ele se referă la perioadele când nu ar trebui să faci nunta. De obicei, cununia civilă și cea religioasă au loc în aceeași zi, însă multe cupluri preferă să se cărătorească mai întâi civil, iar după o perioadă de timp să se cunune și în fața lui Dumnezeu. Ceea ce ar trebui să știe cei care plănuiesc să se căsătorească este că în anumite perioade ale anului nu ar trebui să facă nici cununia civilă și nici cea religioasă.
Potrivit codului civil, căsătoria/ cununia civilă este „uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, încheiată în condiţiile legii”. Este de fapt un contract care validează regimul matrimonial și care produce efecte odată cu semnarea lui.
Căsătoria civilă este celebrată de ofițerul stării civile, care poate să fie primarul sau unul dintre adjuncții săi.
Citește și: „Acte necesare pentru căsătorie în 2023. De ce ai nevoie, de fapt. Lista completă”
Există însă mai multe suprestiții legate de momentul căsătoriei. În popor se spune că nu este bine să aibă loc nici cununia civilă, nici cea religioasă în luna mai. Există credința că relațiile oficializate în această lună vor fi sortite eșecului și se vor destrăma repede.
De asemenea, se spune că nu este bine să te cununi în zilele de marți miercuri sau vineri, de ziua ta de naștere sau a partenerului tău.
Totodată, potrivit unei alte superstiții, nu este bine să îți planifici nunta în același an în care și-a planificat-o unul dintre frații tăi. Se spune că cel care se va căsători al doilea în respectivul an va avea un mariaj scurt care se va destrăma foarte repede.
Din punct de vedere religios, nu se organizează nunți în perioadele de pos din an. Totuși, cununia civilă este permisă, dar fără petrecere.
Citește și: „Tradiții la nunta de argint. Când are loc și ce e bine să faci pentru a avea parte de o căsnicie liniștită în continuare”
Un cuplu trebuie mai întâi să se căsătorească civil și abia apoi își poate uni destinele în fața lui Dumnezeu. Diferența dintre cununia civilă și cea religioasă o explică fețele bisericești: „Căsătoria civilă este o însoţire pe viaţă între un bărbat şi o femeie, prin liber consimţământ în condiţiile legii, adică are la bază un contract plecând însă de la afecţiunea reciprocă, pe când nunta creştină, care presupune în prealabil căsătoria civilă ca aşezământ natural, este o însoţire sfântă, făcută cu binecuvântarea lui Dumnezeu în Biserică printr-o sfântă Taină, prin Taina Nunţii sau Cununiei, care sfinţeşte iubirea şi legătura celor însoţiţi”.
Înainte de cununia religioasă trebuie să prezentăm neapărat actul căsătoriei civile. De ce este necesar acest lucru, și nu se poate face mai întâi nunta religioasă? Ei bine, certificatul de căsătorie atestă faptul că între cei doi soți nu există grad de rudenie și elimină orice suspiciune privind o eventuală poligamie.
Chiar și regulamentele de procedură și judecată ale Bisericii Ortodoxe Române susțin faptul că „acele instituții religioase care vor săvârși taina Sfântă a Căsătoriei fără ca înainte să fie făcută Cununia Civilă for fi sancționate”.