Nunțile se pot face pe tot parcursul anului, însă, există anumite zile de sărbătoare, în care acestea sunt interzise cu desăvârșire. De altfel, în aceste zile importante de post și rugăciune, preoții nu au voie să țină slujba de nuntă au botez. Iată mai jos, când nu se fac nunți în 2023.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Când se ține post în 2023
Miercurile și vinerile de peste an
Pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei
Pe 29 august –Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 14 septembrie- Înălțarea Sfintei Cruci
Între 7 martie – 23 aprilie- Postul Sfintelor Paști
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (20 iunie – 28 iunie);
Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august);
Postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie).
Despre slujba nunții
„Mitropolitul Filaret (Drozdov) afirma că pentru cununie e necesar acordul tinerilor care doresc să se căsătorească şi binecuvântarea părintească.
Prima condiţie, considera el, nu trebuie încălcată niciodată. În anumite situaţii, din cauza insistenţei neîntemeiate a părinţilor, mânaţi de considerente materiale sau de orice alt gen, cununia se poate săvârşi şi fără acordul lor. În rânduiala slujbei cununiei părinţii sunt scutiţi de a-şi da acordul.
După ce mirii au răspuns afirmativ la întrebările puse, urmează slujba cununiei. Ea începe cu replica preotului: „Binecuvântată este împărăţia Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor”, care este considerată cea mai solemnă şi care îl măreşte pe Bunul Dumnezeu în plinătatea sa treimică. Cu această replică începe şi Liturghia Dumnezeiască”, potrivit Doxologiaro.
„Cununa este, în acelaşi timp o coroană, semn al cinstei şi al demnităţii. Coroana o poartă împăratul şi arhiereul. Ea este semnul unei seriozităţii, a unei maturităţi şi al unei răspunderi ce se încredinţează cuiva pentru apărarea, ocrotirea şi călăuzirea celorlalţi.
Prin încoronare se arată că cei doi au ieşit de sub grija părinţilor, au primit răspunderea pentru propria viaţă, răspunderea unuia pentru altul”, spus părintele Stăniloae.