Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează. Zilele în care este interzis să faci treburi casnice

Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează. Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de sărbătoarea de pe 6 ianuarie
Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează. Zilele în care este interzis să faci treburi casnice

Pe 6 ianuarie, în fiecare an, românii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Așa cum se întâmplă și în cazul altor sărbători importante din an, și în această zi se respectă mai multe tradiții și obiceiuri, pe care credincioșii le respectă cu sfințenie. Iată mai jos când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează, potrivit unor obiceiuri vechi.

Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează

Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de sărbătoarea de pe 6 ianuarie, iar una dintre ele face referire la spălatul rufelor. Astfe că, trebuie să știți când puteți spăla rufe în prima lună din an.

În zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii știu că nu au voie să spele rufe. De asemenea, nu au voie să desfășoare activități în gospodărie

Cea mai cunoscută tradiție de bobotează este ca preotul să meargă să sfințească o apă mare și apoi să arunce o cruce în apă.

Un lucru important este că nu doar pe 6 ianuarie există interdicția de a spăla rufe, ci aceasta se aplică mai multe zile la rând. Este păcat să spălați rufe în zilele de sărbătoare.

Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează
Când nu se spală rufe înainte sau după Bobotează

Fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, această zi este încărcată de tradiții și obiceiuri

Boboteaza aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În amintirea acestui eveniment religios care are o importanță majoră, în bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare pe 6 ianuarie. Chiar în ziua de Bobotează.

În ziua de Bobotează:

  • nu se muncește
  • nu se spală rufe
  • nu se calcă
  • este o zi pe care credincioșii ar trebui să o dedice odihnei și rugăciunii.

În ziua de Bobotează este bine să mergeți la biserică și să luați apă sfințită, din care să beți mai multe zile la rând

De asemenea, în următoarele zile după 6 ianuarie nu este voie să spălați rufele. Această superstiție a luat naștere în zonele rurale și s-a transmis din generație în generație. Astfel că și astăzi mai este respectată de anumite persoane.

Deși se spune că nu aveți voie să spălați rufe 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu interziceasta. Chiar dacă oamenii cred că toate apele se sfințesc pe 6 ianuarie, preoții atrag atenția. Apa sfințită este doar cea peste care se pogoară Sfântul Duh în timpul slujbei.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii.

E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”, sunt de părere reprezentanții bisericii, potrivit crestinortodox.ro.

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *