Paștele și Crăciunul sunt cele mai importante sărbători creștine. Cu toate acestea, spre deosebire de sărbătoarea Nașterii Domnului, Paștele nu pică în fiecare an la aceeași dată. Când pică Paștele în 2023, dar și câte zile libere au salariații de Paște în acest an, puteți afla în rândurile de mai jos.
În 2023, creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în luna aprilie. Tot în aprilie se va sărbători și Paștele catolic. Ultima oară când creștinii ortodocși și cei catolici au sărbători Paștele în aceeași zi a fost în anul 2017.
În acest an, Paștele ortodox pică pe data de 16 aprilie (duminică). În schimb, catolicii vor celebra Paștele pe 9 aprilie. Conform rânduielilor bisericești, Floriile sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Paște. În 2023, ortodocșii celebrează Duminica Floriilor pe data de 9 aprilie, iar catolicii pe 2 aprilie.
După cum spuneam, în 2023, Paștele ortodox pica pe 16 aprilie. Iată în ce zile va pica Paștele ortodox în următorii ani:
Începând din anul 2018, românii au liber și în Vinerea Mare. În acest an, salariații din România au liber atât în prima, cât și în a doua zi de Paște. Iată ce zile libere avem de Paște în 2023:
Acum că știm când pică Paștele în 2023, haideți să aflăm și de ce Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite. În caz că nu știați, calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele se face după fenomene natural. Unul dintre acestea are dată fixă și este echinocțiul de primăvară. Celălalt are dată schimbătoare și este luna plină. Cel din urmă face ca data Paștelui să fie diferită în fiecare an.
Totodată, decalajul acestei sărbători la ortodocși și la catolici este explicat de utilizarea a două calendare diferite. Mai exact, Biserica Catolică calculează data în funcție de echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian. În schimb, Biserica Ortodoxă se raportează la același fenomen, însă după calendarul iulian.
La început, Biserica Apuseană și Biserica Răsăriteană sărbătoreau Paștele anual, la aceeași dată. Cu toate acestea, începând din 1054, după Marea Schismă, Biserica Creștină a fost împărțită în două. Biserica Apuseană era condusă de papă, iar cea Răsăriteană era sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. După mai bine de cinci secole, în 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian, din cauza erorilor acestuia față de calendarul astronomic, iar astfel s-a făcut trecerea la calendarul gregorian.
Așadar, iată că știm acum nu numai când pică Paștele în 2023, dar și multe alte lucruri interesante.