Data în care se sărbătorește Paștele ortodox este diferită de la un an la altul. Această dată poate fi oricând în lunile aprilie și mai. Dacă în 2023 a fost la mijlocul lunii aprilie, în 2024 va fi mult mai târziu. Află de mai jos când pică Paștele în 2024. Nu s-a mai întâmplat să pice atât de târziu din anul 2013.
Creștinii ortodocși vor sărbători Paștele în anul 2024 pe data de 5 mai. Dacă pentru ei este destul de târziu, ei bine, pentru catolici această sărbătoare va avea loc mult mai devreme, pe 31 martie.
Pentru a se calcula data Paștelui ortodox se ține cont de două fenomene naturale, unul cu dată fixă (echinocțiul de primăvară) și unul cu dată schimbătoare (luna plină). Cea din urmă face ca data Paștelui să fie diferită în fiecare an. Faptul că Paștele ortodox este diferit de cel catolic este datorat calendarelor diferite. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).
Având în vedere faptul că Paștele în 2024 va fi pe 5 mai și postul va începe mai târziu, adică pe data de 18 martie. Pentru catolici postul va începe pe data de 14 februarie.
Floriile ortodoxe 2024, vor fi duminică, 28 aprilie, iar Floriile catolice vor fi în ziua de duminică, 24 martie.
Citește și – Semnificația ouălor roșii de Paște. Cum a luat naștere tradiția și ce simbolizează de fapt
Ministerul Educației a anunțat că elevii vor avea vacanță de Paștele ortodocx între 27 aprilie și 7 mai 2024. Pentru catolici, care vor sărbători Paștele pe 31 martie, copiii vor merge normal la școală.
Pentru angajați vor fi libere zilele de 3, 5 şi 6 mai, adică în Vinerea Mare, dar şi în primele două zile de Paşte, duminică şi luni. Așadar, cele trei zile libere pot fi cuplate cu data de 1 mai, ziua Muncii, care pică într-o zi de miercuri.
Citește și – Rugăciune de Paște. Cuvintele puternice pe care e bine să le rostești
În trecut Biserica Apuseană și Biserica Răsăriteană sărbătoreau Paștele anual la aceeași dată. Începând din 1054, după Marea Schismă, Biserica Creștină a fost împărțită în două. Biserica Apuseană era condusă de papă, iar cea Răsăriteană era sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. După mai bine de cinci secole, în anul 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian, din cauza erorilor acestuia față de calendarul astronomic, iar astfel s-a făcut trecerea la calendarul gregorian.
Au existat și ani când Paștele catolic și cel ortodox s-au sărbătorit la aceeași dată. În 2017, catolicii și ortodocșii au sărbătorit Învierea Domnului în aceeași zi, adică pe data de 16 aprilie. Următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide va fi în 2025, pe 20 aprilie.