Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Aceasta marchează încheierea anului bisericesc și are dată fixă. Când pică Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023 și ce semnificație puternică are această sărbătoare.
Sfântul Ioan Botezătorul este o figură marcantă în creștinism. Deși majoritatea sfinților au o singură sărbătoare dedicată, acest sfânt este cinstit cu nu mai puțin de 6 sărbători în calendarul creștin ortodox. Alături de Fecioara Maria, este sfântul cu cele mai multe sărbători în numele său.
Acestea sunt: Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Zămislirea lui, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Prima și A doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Citește și: Când pică Paștele în 2024. Nu s-a mai întâmplat asta de 11 ani
Sfântul Ioan s-a născut la Orini, părinții săi fiind preotul Zaharia și Elisabeta. Venirea sa pe lume a fost vestită tatălui său de către îngerul Gavriil, iar Ioan s-a născut cu 6 luni înaintea lui Iisus. În timpul vieții, el i-a botezat pe păcătoși în râul Iordan și a pregătit venirea lui Iisus pe pământ.
Sărbătoarea care marchează trecerea la cele veșnice a Sfântului Ioan Botezătorul este marcată în calendar pe data de 29 august. Credincioșii sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul în fiecare an, în această zi, fiind ultima sărbătoare din anul liturgic, care se încheie la 31 august.
Sfântul Ioan a trăit în vremea împăratului Irod și a fost întemnițat de fiul acestuia. Irod Antipa s-a căsătorit cu cumnata sa, Irodiada, motiv pentru care Sfântul Ioan l-a criticat. Irod Antipa a poruncit ca acesta să fie închis.
Citește și: Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023. Semnificația acestor sărbători
Potrivit Sfintei Scripturi, de ziua sa, Irod a cerut ca Salomeea, fiica Irodiadei, să îi danseze. Fermecat de frumusețea ei, Irod i-a oferit jumătate din împărăție, însă ea a spus că vrea mai mult. Mama sa, Irodiada, i-a spus să ceară capul Sfântului Ioan Botezătorul. Irod s-a conformat și a poruncit uciderea lui Ioan, după care i-a adus Salomeei capul său, pe o tavă de argint.
După moartea sa, trupul Sfântului Ioan a fost îngropat de credincioși în orașul Samaria. În anul 362, pe vremea împăratului Iulian Apostatul, mormântul sfântului a fost profanat și ars. Rămășițele au fost duse la Ierusalim, apoi în Alexandria, iar din anul 395 se află într-o biserică ce îi poartă numele.
Capul sfântului a fost îngropat separat. După unii istorici, acesta a fost îngropat în palatul lui Irod, după alții la fortăreața Machaerus. În prezent, o parte a craniului Sfântului Ioan Botezătorul se află la Moscheea Omeiazilor în Damasc și o parte la Catedrala din Amiens, Franța.
Citește și: Rugăciune de Sfânta Maria Mică. Cuvintele speciale pe care este bine să le rostești pe 8 septembrie
Există o rugăciune puternică, adresată Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că aceasta îndeplinește orice dorință, dacă este citită timp de 9 zile la rând. Preoții spun că este bine ca rugăciunea să fie scrisă pe o foaie și purtată tot timpul în geantă.
”O, Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule al lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de prorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu aguridă şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi.
Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii. Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie.
Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin!”