După apă, cafeaua este cea mai populară băutură din întreaga lume. Milioane de oameni își încep ziua cu o ceașcă de cafea, făcută în funcție de preferințele fiecăruia. Chiar dacă au apărut o mulțime de aparate care prepară cafeaua instant, există în continuare persoane care o preferă pe cea la ibric. Din acest motiv îți dezvăluim mai jos câteva trucuri despre prepararea cafelei în acest fel.
Istoria cafelei a început încă din secolul al IX-lea, potrivit legendei pastorului Kaldi. Acesta a descoperit cafeaua. De acolo, din Etiopia cafeaua a ajuns în Turcia la Istanbul, apoi în întreaga Europă. Astfel, cea mai veche metodă de preparare a cafelei este la ibric, inventată de otomani. Metoda primește numele de la vasul mic – ibrick (sau cezve) care era folosit pentru a servi cafeaua turcească. Din Turcia cafeaua a ajuns și la noi în țară.
Specialiștii recomandă cafeaua boabe 100% arabica, prăjită recent, menționând că așa vom avea parte de cea mai bună aromă. Cu cât aceasta este mai recent prăjită, cu atât își păstrează mai bine aromele. Ulterior aceasta trebuie măcinată cât mai fin posibil cu o râșniță electrică obișnuită.
Citește și – Câte linguri de cafea se pun la o cană. Aceasta este cantitatea ideală. Secretul pentru o cafea intensă și aromată
E nevoie de: 160 de ml de apă pentru o ceașcă de cafea și minim 1- grame de cafea măcinată, adică două lingurițe cu vârf.
Se pune apa la încălzit măsurând cu o ceașcă cantitatea dorită, apoi se lasă ibricul pe foc mediu. Când apa ajunge la o temperatură ridicată, aproximativ 90 de grade, dar încă nu a început să clocotească, se adaugă cafeaua măcinată. Se amestecă până la omogenizare. Dacă este cazul, în funcție de preferințe, atunci se adaugă și zahărul. Acesta poate fi pus și după ce cafeaua este gata.
Este foarte important să adaugi cafeaua când apa e fierbinte și nu înainte, în niciun caz în apa rece. De asemenea, cafeaua nu trebuie să atingă starea de clocot deoarece se vor pierde aromele acesteia. Ibricul se ridică de pe foc atunci când încep să apară bule de aer pe margine lui. Se lasă un minut la răcit, apoi cafeaua poate fi servită. Dacă te deranjează zațul poți folosi o strecurătoare.