Când se adaugă găluștele în supă, de fapt. E esențial pentru a nu strica compoziția, rețeta tradițională

Momentul când adaugi găluștele în supă influențează rezultatul final

Scris de: Daoud Andra

01 Nov. 2022

Când se adaugă găluștele în supă, de fapt. E esențial pentru a nu strica compoziția, rețeta tradițională

Supa cu găluște se numără printre rețetele tradiționale pe care orice gospodină știe să le prepare. Este una dintre mâncărurile care ne aduc aminte de copilărie și, pe cât de simplu pare de făcut, pe atât de ușor poate fi stricată, dacă nu ții cont de câteva aspecte. Cum se face compoziția și când se adaugă găluștele în supă, de fapt? Detaliul care face diferența.

Momentul când se adaugă găluștele în supă

Atunci când ne gândim la mâncăruri clasice, tradiționale, supa cu găluște este printre primele preparate care ne vin în minte. O preparau mamele și bunicile, iar gustul ei ne aduce mereu aminte de copilărie. Deși la bază este una dintre cele mai simple supe, trebuie să ții cont de câteva detalii esențiale pentru ca rezultatul final să fie unul ca la carte.

Citește și: Secretul bunicilor pentru găluște aurii și pufoase. Ingredientul special pe care trebuie să îl pui în compoziție

Găluștele trebuie să fie pufoase și moi, să se umfle suficient de mult, iar supa să fie aromată și limpede. Pentru a obține acest rezultat, este importantă compoziția din care faci găluștele, dar și momentul în care le pui în supă. Potrivit bucătarilor consacrați, găluștele se pun în oală la final, după ce carnea și legumele au fiert deja. Supa se mai lasă la fiert, la foc mic, până când găluștele s-au umflat și au devenit pufoase.

Cand se adauga galustele in supa 1
Supa cu găluște este unul dintre preparatele clasice din bucătăria românească

Rețetă tradițională de supă cu găluște

Ingrediente:

  • carne de pui
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 păstârnac
  • 1/2 țelină
  • pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 2 linguri ulei
  • 2 ouă
  • 120 g griș
  • un praf de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Se spală bine carnea de pui și se pune la fiert într-o oală cu apă. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață, după care se adaugă puțină sare. Cât timp carnea fierbe, curăță ceapa, morcovul, păstârnacul și țelina, spală-le bine și adaugă-le întregi în supă. Legumele vor fi scoase ulterior, așa că nu este nevoie să le tai.

Lasă supa să fiarbă la foc mic și completează cu apă, din când în când, dacă este nevoie. Pentru a prepara găluștele, este esențial ca ouăle să fie la temperatura camerei. Când carnea și legumele sunt fierte, te poți ocupa de găluște.

Separă ouăle și bate albușurile spumă într-un bol. Adaugă apoi gălbenușurile, uleiul, un praf de sare și un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Acesta din urmă va face găluștele să crească și să devină pufoase. Pune apoi grișul, amestecând cu un tel sau cu o furculiță. Chiar dacă ți se pare că este prea moale compoziția, nu mai adăuga griș.

Citește și: Găluștele nu vor mai ieși niciodată tari, dacă adaugi în compoziție acest ingredient. Vor fi pufoase și delicioase

Lasă compoziția să stea 10 minute, înainte de a forma găluștele. Între timp, scoate carnea și legumele din supă și pune-le deoparte. Cu ajutorul unei linguri, ia compoziție din bol și formează găluștele. Acestea nu trebuie să fie foarte mari, deoarece se vor umfla pe măsură ce fierb.

După ce ai adăugat găluștele, lasă-le să fiarbă la foc mic, cu capac. Când găluștele și-au dublat volumul și plutesc, vei ști că sunt gata. Mai adaugă sare și piper în supă, dacă mai este nevoie. Oprește focul și pune pătrunjel tocat mărunt. Supa cu găluște este gata și poate fi servită.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *