În bucătăria românească, sunt câteva ciorbe care au ca ingredient smântâna și multe gospodine le prepară frecvent. Pentru a ieși ca la restaurant, ciorba de burtă, cea rădăuțeană și cea a la grec trebuie să fie preparate ținând cont de un anumit detaliu. Când se adaugă smântâna în ciorbă ca să nu se brânzească și cu ce să o amesteci pentru un rezultat delicios.
Ciorbele pe bază de smântână sunt gustoase, sățioase și foarte iubite în bucătăria românească. Dacă ne gândim doar la mesele la restaurant, una dintre cele mai comandate ciorbe este cea de burtă. Aceasta, dar și ciorba a la grec sau cea rădăuțeană pot fi făcute și acasă, iar rezultatul este delicios. Toate aceste ciorbe au în comun smântâna. Aceasta se adaugă pentru a da culoare albă ciorbei și reprezintă pasul final, înainte de a opri focul.
Citește și: Cât borș se pune în ciorbă. Când se pune, de fapt. Multe gospodine fac asta greșit
Dacă ai preparat măcar o dată o ciorbă sau o mâncare care conține smântână fermentată, este posibil ca aceasta să se fi brânzit atunci când ai adăugat-o. Motivul îl reprezintă diferența de temperatură dintre ciorba fierbinte și smântâna rece. Pentru a te asigura că ciorba nu se va brânzi, trebuie să te asiguri că smântâna este la temperatura camerei și nu rece din frigider.
Smântâna trebuie amestecată cu puțină făină, pentru a-i da consistență, înainte de a fi pusă în ciorbă. De asemenea, mulți bucătari consacrați adaugă un gălbenuș de ou în amestec, pentru ca smântâna să nu se brânzească. Chiar dacă a fost amestecată cu făină și cu gălbenuș, este posibil ca smântâna să se separe atunci când o pui în ciorba fierbinte. Pentru a evita acest lucru, ai la îndemână un truc foarte simplu.
Citește și: Ciorbă acră de cartofi cu șuncă afumată. Când se adaugă, de fapt, borșul. Iese delicioasă așa
Amestecă smântâna cu gălbenușul de ou și cu făina într-un bol încăpător. Adaugă câte un polonic din ciorba care fierbe pe foc și amestecă. Repetă pasul până când aduci, treptat, amestecul, la o temperatură mai ridicată. După ce crești ușor temperatura smântânii, aceasta cu siguranță nu se va mai brânzi atunci când o adaugi în ciorbă.
După ce ai pus amestecul în oală, mai lasă ciorba să fiarbă la foc mic încă 5 minute, după care poți opri focul. După ce cioba este complet răcită, o poți pune la frigider. Este recomandat să nu adaugi verdețuri proaspăt tocate direct în oală, pentru că acestea pot face ciorba să fermenteze. Adaugă verdeață proaspăt tocată direct în bol, atunci când servești ciorba.