Altoirea pomilor este o practică veche de sute de ani care constă în unirea a două sau mai multe specii de arbori pentru a crea un hibrid cu caracteristici mai bune decât cei inițiali. Această tehnică este folosită pentru a crește productivitatea pomilor, pentru a-i face mai rezistenți la boli și pentru a-i adapta la diferite condiții de mediu. Din acest articol vei putea afla când se altoiesc pomii fructiferi, mai exact.
O primă regulă de care trebuie să ții cont pentru ca altoirea să aibă succes este să alegi un portaltoi și un descendent compatibil. Portaltoiul reprezintă arborele gazdă. Atât portaltoiul, cât și altoiul trebuie să fie din aceeași specie. Spre exemplu, puieții de măr vor fi altoiți cu răsaduri de mere.
Totuși, există și anumite excepții. Părul, de exemplu, se altoiește adesea cu o altă specie cum ar fi gutuiul.
O altă regulă importantă în altoire este să lași întotdeauna punctul de altoire în aer liber și să nu îl îngropi.
Momentul altoirii pomilor este în funcție de specie. Pomii fructiferi din speciile sâmburoase (cais, vișin, prun) se recomandă să fie altoiți începând cu prima decadă a lunii martie și până la începutul lui aprilie.
În ceea ce privește speciile de sămânțoase (măr, păr, gutui), acestea se altoiesc începând din martie și chiar până spre mijlocul lunii iunie. Cât despre altoirea pomilor cu sâmburi precum piersici, cel mai bun moment este sfârșitul verii.
De asemenea, este important de știut că momentul altoirii trebuie ales astfel încât la câteva zile de la realizarea acesteia, seva din portaltoi să înceapă să circule pentru a alimenta altoiul aflat în stare de repaus vegetativ.
Citește și: „De ce bunicii băteau cuie ruginite în pomii fructiferi. Efectul nebănuit, vei regreta că nu ai știut”
Un alt aspect important de știut este că recoltarea crenguțelor de altoi trebuie făcută la sfârșitul iernii. De aceea, este necesar să le asiguri condiții speciale pentru ca ele să nu se usuce până la altoire.
Potrivit specialiștilor, cea mai idnicată perioadă de recoltare a altoiului este de la mijlocul lunii februarie până la începutul lui martie, întrucât pomii se află în stare latentă. Dacă mugurii au apărut deja, altoiul nu va mai fi de calitate.
Atât soiul pe care vrei să îl recoltezi, cât și pomul din care provine altoiul trebuie să fie sănătoși (fără dăunători sau boli). Pentru altoi se aleg ramuri drepte, tinere, de aproximativ un an, care nu depășesc 1-1,3 centimetri în diametru.
Lungimea crenguțelor poate să fie de 15, 30 sau chiar 40 de centimetri pentru a obține două sau trei ramuri de altoi. După recoltare capetele lor se sigilează cu mastic, ceară pentru pomi, apoi se prind în mănunchiuri (cel mult 6 într-o legătură) care se etichetează cu specia și soiul din care au fost recoltate.
Altoiul se poate păstra până la momentul potrivit în mai multe feluri: prin înfoliere, prin înfigerea ramurilor în cartof, în nisip, în rumeguș sau în camere frigorifice în cazul cantităților mai mari.
Citește și: „La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Detaliul important de știut”