Când se culeg merele de vară. Secretul gospodarilor pentru a se menține proaspete cât mai mult timp

Perioada optimă, în funcție de soi

Scris de: Daoud Andra

08 Sep. 2023

Când se culeg merele de vară. Secretul gospodarilor pentru a se menține proaspete cât mai mult timp

Merele sunt unele dintre cele mai aromate fructe de livadă. Acestea se coc în a doua parte a verii și toamna și pot avea perioade de recoltare diferite, în funcție de soi. Anumite tipuri de mere se recoltează începând cu a doua jumătate a verii, în timp ce altele sunt complet coapte abia la jumătatea toamnei. Când se culeg merele de vară și cum le depozitezi, pentru a se menține proaspete cât mai mult timp. Iată ce pont au gospodarii de la țară.

Soiuri de mere care se coc mai devreme

Cultivarea merelor se face ținând cont de anumite detalii, pe care pomicultorii pricepuți le cunosc foarte bine. Există mai multe soiuri de mere, cu gusturi și texturi diferite. Și timpul de care au nevoie pentru a fi complet coapte este diferit. Merele care sunt gata de recoltare cel mai repede sunt cele din soiurile Paula Red, Jonagold și Honeycrisp.

Citește și: Ingredientul secret pus de gospodinele din Moldova în plăcinta cu mere. Gustul îți va aminti de copilărie

Atunci când vine vorba despre recoltare, mulți oameni se iau după culoarea merelor, pentru a stabili dacă sunt coapte. Fructele sunt cu adevărat gata de cules atunci când se desprind ușor din codiță, după doar câteva rotiri. Merele trebuie să fie ferme, crocante și suculent, să aibă o culoare puternică și să se simtă aroma soiului din care fac parte.

În ceea ce privește perioada de recoltare, pomicultorii spun că există trei momente: început de sezon, vârf de sezon și final de sezon. Merele pot fi culese începând cu luna august și până la jumătatea lunii octombrie, dacă vremea o permite.

Ce să faci dacă pomii fructiferi nu mai fac roade
Măr de livadă

Când se culeg merele de vară

Specialiștii recomandă ca soiurile dulci să fie culese mai devreme, iar cele acrișoare să fie lăsate pentru a doua parte a perioadei. Merele de vară se pot culege începând din luna august și până la început de septembrie. Nu există o dată calendaristică anume, ci o perioadă în care pomicultorii trebuie să urmărească dacă fructele sunt coapte.

Citește și: Pomii fructiferi pe care să-i plantezi în grădină. Sunt cei mai rezistenți la frig și boli. Dau roade bogate

Dacă sunt lăsate prea mult în pom, merele pot începe să se strice. Momentul recoltării depinde de mulți factori, dar este influențat cel mai mult de cum a fost vremea în timpul primăverii și al verii.

Pe de altă parte, merele care se coc mai târziu pot fi culese începând cu a doua săptămână a lunii septembrie și până la jumătatea lui octombrie. Dacă vremea se schimbă brusc și temperaturile scad sau apare bruma, recolta poate avea de suferit. Merele se vor coace mai devreme dacă primăvara a fost însorită și blândă.

Cum păstrăm merele după recoltare

Soiurile de mere dulci sunt mai pretențioase atunci când vine vorba despre depozitare. Acestea se strică mai repede și au nevoie de răcoare și aer uscat. Merele care sunt culese pentru a fi vândute sunt recoltate înainte să fie coapte complet. În acest fel, ele vor rezista mai mult timp în depozitele magazinelor.

Pentru a ne da seama dacă merele pot fi recoltate, se taie un fruct pe mijloc. Dacă semințele sunt închise la culoare, merele sunt gata să fie recoltate. Dacă în schimb semințele au o culoare mai deschisă la un capăt, ele trebuie să mai stea în pom 1-2 săptămâni.

Citește și: De ce nu rodesc pomii fructiferi, de fapt. Principalele cauze. Ce e important să faci în această situație

Cel mai bine se păstrează merele din soiurile Golden, Jonathan și Starking Delicious. Fructele rezistă bine dacă nu au fost lovite sau nu au urme de stricăciune. Merele se păstrează bine în pungi de plastic sigilate și perforate, pentru a elimina gazul pe care fructele îl emană. Unele persoane depozitează merele în lădițe, în beci, însă ele pot fi afectate de o ciupercă ce le poate face să se strice.

O modalitate bună de a proteja merele de această ciupercă este să le învelim în hârtie sau în bucăți de ziar. În acest fel, fructele se vor păstra proaspete pentru mai mult timp.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *