Părinții care revin la serviciu după concediul de creștere a copilului au dreptul la o sumă lunară de bani, plătită de către stat. Stimulentul de inserție se acordă în conformitate cu prevederile legale, după reluarea activității. Când se depun actele pentru stimulentul de inserție 2023, ce valoare are acesta și cine îl poate primi.
Stimulentul de inserție reprezintă un drept pe care îl au părinții care revin din concediul de creștere a copilului. El este prevăzut în lege, alături de indemnizația de creștere a copilului. Potrivit OUG nr. 111/2010, ”persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obţin venituri supuse impozitului potrivit art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție”.
Valoarea stimulentului de inserție depinde de momentul în care părintele beneficiar întrerupe concediul de creștere a copilului pentru a reveni în câmpul muncii. În 2023, pentru mamele sau tații care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni, stimulentul este de 1576 de lei pe lună.
Pentru părintele care se întoarce la serviciu după ce copilul a împlinit 6 luni, stimulentul este de 683 de lei pe lună. Stimulentul avea valoare fixă pănă anul acesta, însă acum se calculează în funcție de Indicele Social de Referință.
În cazul părinților care se întorc la serviciu înainte ca bebelușul să împlinească 6 luni (respectiv 1 an, pentru copiii cu dizabilități), stimulentul se acordă până când acesta împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copiilor cu dizabilități. Același lucru este valabil și pentru părinții care se întorc la job după ce copilul a împlinit 6 luni, dar diferă valoarea.
Beneficiază însă de stimulent din partea statului și mamele sau tații care revin la serviciu după ce se încheie concediul de creștere a copilului.
Dacă până în urmă cu doi ani condiția era să se întoarcă la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte ca micuțul să împlinească 2 ani (respectiv 3 ani, pentru copiii cu dizabilități), această condiție nu mai este valabilă.
Părinții care se întorc la serviciu când copilul are 2 ani împliniți au dreptul la stimulentul de inserție în valoare de 683 de lei pe lună, până când micuțul împlinește 3 ani.
Citește și: Câți bani are în cont un român care a cotizat 15 ani la Pilonul II de pensii. Suma strânsă, de fapt
Părintele care revine la serviciu după concediul de creștere a copilului trebuie să informeze angajatorul cu privire la întoarcere cu cel puțin 30 de zile înainte de a-și relua activitatea. Condiția este necesară pentru ca angajatul să aibă dreptul la stimulent.
Angajatorul trebuie să elibereze o adeverință din care să reiasă reluarea activității, necesară la depunerea dosarului pentru stimulent. Dacă angajatul respectă termenul de 30 de zile, angajatorul nu are voie să îi refuze dreptul la stimulent.
Actele pentru stimulentul de inserție se depun în termen de 30 de zile, de la data reluării activității, confirmată de angajator. Dosarul se depune la primăria din localitatea de domiciliu, respectiv la serviciul pentru protecție socială din localitate, dacă există o astfel de instituție separată.
Citește și: Concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav. Perioadă a fost extinsă. Ce arată noua lege
Părintele care solicită stimulentul are dreptul să îl primească din prima zi în care și-a reluat activitatea. Banii vor fi însă virați retroactiv, la fel ca în cazul indemnizației de creștere a copilului. Din momentul depunerii dosarului, durează aproximativ o lună ca acesta să fie soluționat.
Mamele sau tații care solicită stimulent de inserție și bifează condițiile de acordare pot primi banii într-un cont bancar. Aceștia trebuie să depună la dosar un extras de cont.