Viața cu un nou-născut este plină de provocări și de întrebări pentru proaspeții părinți. Imediat ce au ajuns acasă de la maternitate cu bebelușul, mama și tatăl au o mulțime de dileme cu privire la îngrijirea bebelușului, mai ales la hrănire și la spălare. Când se face prima baie la nou-născut, ce temperatură trebuie să aibă apa și cât de des se spală bebelușii, de fapt.
Atunci când vin pe lume, pielea bebelușilor este acoperită cu un strat protector, care se numește vernix. Din acest motiv, nou-născuții sunt șterși bine și spălați încă din primele ore după naștere, pentru ca acea peliculă albicioasă de pe pielea lor să se îndepărteze.
Odată ajunși acasă cu bebelușul, părinții au adesea dilema cu privire la cât de des ar trebui să îi facă baie. Unii experți în îngrijirea copiilor mici sunt de părere că băița bebelușului ar trebui să fie un ritual zilnic, mai ales în primele luni de viață. Există, pe de altă parte, abordări care spun că bebelușii nu au nevoie de baie zilnic, pentru că prin spălare se îndepărtează uleiurile naturale pe care le secretă pielea și, în acest fel, aceasta se poate deshidrata.
Citește și: Ce temperatură trebuie să aibă apa pentru baia bebelușului. Metoda prin care poți verifica
Indiferent cât de des alegi să speli bebelușul, prima băiță ar trebui să fie făcută în ziua în care ai ajuns acasă cu el. După externarea din maternitatea, nou-născuții trebuie să fie spălați peste tot. În acest fel, le cureți pielea și părul și elimini eventualii microbi cu care au venit din spital.
Folosește o cădiță specială, cu suport anatomic inclus. Poți pune un suport separat în interiorul ei, pentru ca nou-născutul să stea bine. Temperatura din baie sau din camera unde îi faci baie bebelușului trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în mod normal. În acest fel, te asiguri că nu îi este frig când îl scoți din apă. De asemenea, temperatura apei trebuie să aibă 37-38 de grade Celsius, nu mai mult. Apa prea caldă face ca pielea bebelușilor să se usuce excesiv.
Citește și: La ce oră facem baie bebelușului pentru un somn liniștit. Sfaturi și recomandări importante
Citește și: Cum se spală corect hainele bebelușilor la mașina de spălat. Această greșeală poate irita pielea copiilor