În fiecare an, la data de 6 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Botezul Domnului (Boboteaza). Cu această ocazie, în bisericile din toate colțurile țării se oficiază slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare). După slujba de sfințire, fiecare enoriaș ia cu el acasă câte o sticluță cu apă sfințită. Află în continuare când se folosește Agheasma Mare, cum se păstrează și cât timp se bea după Bobotează.
Conform rânduielilor bisericești, sfințirea cea mare a apelor se face atât pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, cât și pe 6 ianuarie, în ziua sărbătorii Botezului Domnului. După cum am menționat și anterior, slujba poartă denumirea de Agheasmă Mare.
Duhovnicii ne învață că apa sfințită la Bobotează are o putere deosebită. Asta deoarece este sfințită printr-o dublă epicleză, iar sfințirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul a fost botezat în apele Iordanului. Efectele miraculoase pe care le are Agheasma Mare le arată chiar și textul rugăciunii de sfințire:
„Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.
După slujba sfințirii celei mari a apei, oamenii iau cu ei acasă câte o sticluță de apă sfințită. Agheasma Mare se bea dimineața, pe stomacul gol, înainte de anafură. Pentru credincioșii care s-au împărtășit, apa sfințită se ia după anafură.
Potrivit rânduielilor bisericești, Agheasma Mare se bea vreme de o zile, începând de la Bobotează și până la Odovania praznicului Botezului Domnului (14 ianuarie). Apă sfințită la Bobotează se poate consuma și în alte situații speciale, însă doar la recomandarea preotului paroh.
Dacă nu ești sigur că sticla în care ai pus agheasma este curată, când ajungi acasă de la biserică trebuie să o transferi într-un recipient bine spălat și dezinfectat. Apoi, recipientul respectiv trebuie sigilat cu un dop sau un capac la fel de curat. Trebuie să facem toate aceste lucruri, pentru a ne asigura că agheasma nu se varsă și alterează.
Se spune că Agheasma Mare nu se strică niciodată și că rămâne la fel de proaspătă și bună la gust ca în prima zi. Cu toate acestea, dacă nu este păstrată corespunzător, apa sfințită poate căpăta un miros neplăcut.
Potrivit preoților, agheasma trebuie păstrată la loc de cinste, în recipiente curate, alături de o ramură de busuioc. Unii credincioși o țin în agheasmar lângă icoana Maicii Donului sau a Sfântului Ioan Botezătorul.