Când se folosește ventilația la cuptorul electric. Detaliul important de știut

Alimentele se gătesc rapid într-un cuptor electric, iar acest obiect ne ușurează munca în bucătărie.
Când se folosește ventilația la cuptorul electric. Detaliul important de știut

În ultimii ani, cuptoarele electrice au fost unele dintre cele mai cumpărate aparate electrocasnice. Se știe că un cuptor electric are o capacitate de aproximativ 50 de litri, însă există și cuptoare electrice cu capacitate mare, de la 65 de litri în sus, pana la o capacitate de 80 de litri. În cazul în acre vă achiziționați un astfel de cuptor, vă prezentăm mai jos câteva aspecte importante. Iată când se folosește ventilația la cuptorul electric.

Caracteristicile cuptoarelor electrice

Alimentele se gătesc rapid într-un cuptor electric, iar acest obiect ne ușurează munca în bucătărie.

Orice cuptor electric este prevăzut cu două rezistente pentru coacere, superioară și inferioară, dar și cu un grill. Toate acestea pot fi folosite separat sau împreună, un funcție de tipul de coacere dorit.

Citește și: Trucul care reduce timpul de gătire și scade considerabil consumul de curent

Înălțimea poate varia de la 40 de centimetri până la 60 de centimetri.

Cuptoarele electrice pot fi incorporabile sau individuale.

Când se folosește ventilația la cuptorul electric
Când se folosește ventilația la cuptorul electric

Cuptorul electric individual are o capacitate mai mică decât un cuptor incorporabil, ceea ce înseamnă că va permite gatirea unor cantități mai mici de mâncare. Capacitatea medie a unui astfel de cuptor este de până la 40 de litri.

Citește și: Cum cureți ușor cuptorul din bucătărie.

Tabelul cu variații de temperatură, valabile pentru cuptoarele electrice cu convecție:

Temperatura ( grade Celsius)

  • 110-130- foarte rece
  • 140-150- Rece
  • 160-180- Moderat
  • 190-200- Aproape fierbinte
  • 220- fierbinte
  • 230- 240- foarte ferbinte

Cum folosiți eficient cuptorul electric

Este important să știți că pentru a reduce consumul la cuptorul electric, ar trebui s orniți ventilația. Iată ce trebuie să faceți pentru a economisi curent:

  • Se pot folosi tavi și recipiente de culoare închisă, deoacere acestea atrag și asigura distribuirea uniformă a căldurii;
  • Se folosește căldură reziduală în cazul alimentelor care necesită mai mult timp pentru gătire, că să reduci consumul de energie.
  • cuptorul ar trebui oprit cu zece minute înainte de terminarea timpului de gătire. Căldură va rămâne constanța în interiorul cuptorului și va asigura gatirea optimă a alimentelor.
  • geamul cuptorului trebuie să fie bine izolat, indiferent că e vorba de unul dublu din sticlă sau de un geam vitroceramic.
  • alege un cuptor cu ventilație (convecție) dacă vrei să reduci consumul de energie. Cuptoarele electrice cu convecție pun în circulație aerul astfel încât alimentele să se prepare uniform și într-un timp mai scurt.

Un alt lucru important este să se evite deschiderea ușii  cuptorului în timpul folosirii, deoacere căldură va ieși afară, temperatura va scădea și timpul de coacere va crește.

Cuptorul se curăță cât mai des, deoarece resturile alimentare rămase în interior măresc timpul de reaprindere. Dacă s-a murdărit garnitură cuptorului, ușa nu se va mai închide ermetic, și astfel vor fi scăpări de căldură prin aparat.

Citește și: Cum să recuperezi culoarea albă a frigiderului și cuptorului cu microunde.

De asemenea, conectarea la sursă de energie trebuie făcută de un specialist. În acest fel se elimină orice risc ulterior care poate să apară din cauza unei conectări greșite;

Dacă se folosește hârtie de copt la gătit, aceasta trebuie să aibă dimensiunea tăvii. În caz contrar, poate bloca circulația aerului cald în interiorul cuptorului. Mai mult, alimentele nu se vor coace uniform.

Preîncalzirea cuptorului mărește consumul de energie, așa că este recomandat să preincalzesti cuptorul doar în cazul preparatelor care necesită acest lucru.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.7 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *