Când se înroșesc ouăle de Paște. Cum a apărut această tradiție

Vopsirea ouălor este un procedeu simplu și se face cu doar câteva zile înainte de sărbătorile Pascale. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie.
Când se înroșesc ouăle de Paște. Cum a apărut această tradiție

Vopsirea ouălor este un procedeu simplu și se face cu doar câteva zile înainte de sărbătorile Pascale. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 24 aprilie, iar postul de 40 de zile a început pe 7 martie. Vedeți mai jos când se înroșesc ouăle de Paște și cum a apărut această tradiție.

Când se înroșesc ouăle de Paște, potrivit tradiției românești

Pregătirile pentru Paște sunt făcute din timp de gospodinele din mai multe zone din țară.  Aici ne referim la cumpărarea alimentelor, a ingredientelor pentru prăjituri și curățenia generală din gospodărie. Însă când vine vorba despre când se înroșesc ouăle de Paște, puțini sunt cei care știu că acestui lucru i se dedică doar două zile. Putem vopsi ouăle în Joia Mare sau în Sâmbăta Mare.

De ce se vopsesc ouăle roșii

De regulă ouăle se vopsesc roșii. Însă în ultimii ani, gospodinele au apelat și la alte culori, cum ar fi galben, verde sau albastru, în funcție de preferințe. Semnificația vopsirii ouălor face referire la venirea Maicii Domnului la dealul de pe Golgota, unde Iisus Hristos era răstignit. Ea a așezat un coșuleț cu ouă care s-au înroșit cu sângele Lui Iisus.

„Legenda spune că Maica Domnului, venind la Golgota să-L plângă pe Fiul ei răstignit, a aşezat sub cruce un coşuleţ cu ouă, care s-au înroşit de la sângele Lui Iisus. Conform altei istorisiri din tradiţie, pietrele aruncate de evrei asupra Mântuitorului ţintuit pe cruce s-au transformat în ouă roşii”, potrivit Calendarului Creștin Ortodox.

Când se înroșesc ouăle de Paște și care este ritualul aparte în funcție de zone

Semnele desenate pe ouă au câte un simbol ce reprezintă:

  • linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
  • cea uşor ondulata = apa, purificarea
  • spirala = timpul, eternitatea
  • dubla spirală = legătura dintre viaţă şi moarte.
  • linia dreaptă verticală = viaţa
  • linia dreaptă orizontală = moartea
  • linia dubla dreapta = eternitatea

Diferențele între ouăle încondeiate și cele vopsite

„Ouăle încondeiate sau închistrite, care de care mai frumoase şi mai îngrijit decorate cu detalii atât de fine, conţin simboluri care fac trimitere tot la această perioadă pascală. Diferenţele între ouăle încondeiate şi cele vopsite sunt de ordin tehnic şi practic. Dacă ouăle vopsite se realizează destul de uşor, cele încondeiate capătă valoare deosebită prin truda, migala şi priceperea încondeietoarelor. De aceea, ouălor încondeiate li se mai spune şi „ouă muncite“ sau „ouă necăjite“.

Tot o diferenţă practică se referă la faptul că ouăle încondeiate se realizează acum printr-o tehnică care presupune golirea conţinutului, faţă de cele vopsite, care sunt comestibile, putând fi dăruite celor săraci. Şi cele încondeiate pot fi comestibile, mai ales dacă la pictarea lor se folosesc vopsele naturale, dar ideea golirii conţinutului vine tot dintr-o raţiune practică, din dorinţa de a le asigura păstrarea pe o durată nelimitată.

Dar, în prezent, în special în zona muntoasă a Bucovinei, unde se încondeiază cele mai frumoase ouă, şi amintim ca zone Brodina, Ulma, Izvoarele Sucevei şi Moldoviţa, ouăle încondeiate se golesc de conţinut cu ajutorul unei seringi, fiind transformate apoi în obiecte de artă, apreciate peste tot în lume. Un astfel de dar făcut în preajma sărbătorilor pascale nu are cum să nu bucure.

Aş vrea să amintesc aici un aspect criticat, care face referire la o adevărată industrie a ouălor încondeiate, în special în această zonă, dar eu nu văd nimic rău în asta, în faptul că se câştigă un ban cinstit printr-o muncă migăloasă, dar frumoasă”, a povestit pr. ic. Stavr. Dumitru Gorban, paroh la Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, potrivit Dexologia.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *