Anul școlar a început cu mari emoții, pe 11 septembrie, pentru aproximativ 2,7 milioane de elevi. Acest an școlar va avea o durată de 36 de săptămâni, excepție făcând clasele terminale, pentru care cursurile se vor termina mai devreme. Când se organizează Săptămâna Verde și Școala Altfel 2023-2024 și ce vacanțe au elevii pe parcursul anului.
Anul școlar 2023-2024 va fi organizat sub forma a cinci module de învățare, delimitate de vacanțe. Acesta va avea o durată de 36 de săptămâni și se va încheia pe 21 iunie 2024. Pentru elevii vin clasa a XII-a, a XIII-a seral și clasa a VIII-a, care susțin examenele finale, anul școlar se va încheia cu două, respectiv cu o săptămână mai devreme.
Pe lângă vacanțele fixe, stabilite în structura aprobată de Ministerul Educației, elevii români vor avea parte și de o vacanță mobilă. Aceasta va fi în luna februarie, în oricare săptămână din această lună. Inspectoratele școlare județene, respectiv al Municipiului București, stabilesc intervalul în care elevii din județ/din Capitală vor avea vacanță.
Pe lângă vacanțele fixe și cea mobilă din acest an școlar, se vor organiza și programele Școala Altfel și Săptămâna Verde. Acestea se desfășoară pe parcursul unei săptămâni, respectiv 5 zile lucrătoare consecutive. Intervalul este ales de fiecare unitate de învățământ în parte și va fi comunicat elevilor și părinților.
Școala Altfel și Săptămâna Verde se pot organiza oricând în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024. Singura condiție este ca cele două programe să se desfășoare în module de învățare diferite. Cu alte cuvinte, dacă Școala Altfel este programată în modulul 3, Săptămâna Verde se poate desfășura în unul dintre modulele 1, 2 sau 4.
Citește și: De ce copiii din Olanda sunt cei mai fericiți din lume. Ce învață la școală, de fapt
Pe lângă vacanțele cuprinse în structura anului școlar, elevii și preșcolarii români vor avea parte și de zilele libere de la stat, de care se bucură și bugetarii. Liberele legale de Crăciun, de Anul Nou și de Paște sunt cuprinse în vacanțele elevilor. La acestea se adaugă:
La finalul anului școlar 2023-2024, elevii din anii terminali susțin Evaluarea Națională, respectiv examenul de Bacalaureat. Ministerul Educației a stabilit calendarul probelor pentru examenele finale, după cum urmează:
Evaluarea Națională 2024:
Citește și: O nouă materie în școli. Ce vor învăța elevii din septembrie 2023
Bacalaureat 2024: