Când se plantează brazii în grădină. Ce e bine să faci în primele zile și care e locul ideal pentru plantare

Sfaturi și trucuri prețioase

Scris de: Daoud Andra

15 Oct. 2023

Când se plantează brazii în grădină. Ce e bine să faci în primele zile și care e locul ideal pentru plantare

Brazii sunt unii dintre cei mai falnici și impunători copaci pe care îi poți avea în curte sau în grădină. Atunci când ajung la maturitate, dau un aspect spectaculos curții și fac umbră și răcoare. Când se plantează brazii în grădină și cum trebuie să îi îngrijești imediat după ce i-ai sădit.

Ce trebuie să știi despre plantarea brazilor

Dacă ai un puiet de brad pe care vrei să îl plantezi în curte sau în grădină, trebuie să știi că acest copac are nevoie de o îngrijire specială, mai ales în primele zile după sădire. În primul rând, groapa în care plantezi acest copac trebuie să fie suficient de adâncă și de mare în diametru, pentru a cuprinde toate rădăcinile bradului.

Acest copac are tendința de a-și întinde rădăcinile la suprafața solului, nu în profunzime. Din acest motiv, nu este bine să îl plantezi în apropiere de ziduri. Locul unde plantezi bradul trebuie să fie însorit sau să aibă semi-umbră. Nu îl planta în niciun caz într-un loc umbros.

Solul trebuie să fie unul care drenează bine apa. Un loc ușor în pantă este ideal pentru brazi, iar în primele zile după plantare aceștia au nevoie de multă apă.

Citește și: Toți românii care stau la curte trebuie să știe asta. Ce îți permite legea să faci cu copacii vecinilor

Când se plantează brazii în grădină
Brazi plantați în curte

Când se plantează brazii în grădină

În general, bradul se poate planta toamna sau primăvara. Intervalele septembrie-noiembrie și martie-aprilie sunt ideale pentru a sădi brazi. Vremea este stabilă în aceste perioade și bradul se va adapta bine, înainte de a începe perioada de vegetație.

După ce ai săpat groapa, scoate bradul cu grijă din ghiveci sau din ambalaj și înmoaie rădăcinile într-un amestec făcut din apă și pământ. Lasă-l așa o jumătate de oră, după care îl poți planta. Acoperă rădăcinile cu pământ, bătătorește-le, iar în următoarele zile pune-i apă din abundență. Poți adăuga în apă sau direct în pământ substanțe fertilizatoare, care ajută ca bradul să crească sănătos.

Citește și: Motivul incredibil pentru care se vopsesc în alb trunchiurile copacilor. Puțini știu asta

Plantarea brazilor iarna

Deși toamna și primăvara sunt perioadele ideale pentru plantarea bradului, persoanele care cumpără brad în ghiveci pentru Crăciun și vor să îl planteze mai apoi în curte nu trebuie să aștepte până în luna martie.

Dacă temperaturile din luna ianuarie sunt blânde, bradul poate fi plantat în grădină și în această lună. El are nevoie de temperaturi pozitive și, înainte de a-l planta, trebuie să ne asigurăm că nu va da înghețul în perioada următoare.

Plantarea bradului în luna ianuarie poate fi o idee bună, dacă vremea permite acest lucru. În acest fel, bradul se adaptează perfect până în primăvară și începe perioada de vegetație în forță. Condiția este să verificați prognoza meteo înainte de a planta bradul și, dacă vremea este frumoasă, copacul poate fi sădit fără probleme.

Citește și: Copaci care cresc repede. Vei avea rapid umbră în grădina ta. Sunt și foarte rezistenți

Copacii pe care să nu îi plantezi în curte

Deși au un aspect impunător mai ales toamna, de unii copaci este bine să ne ferim. Îi putem admira de la distanță, dar nu ar fi bine să îi plantăm în curte, din diverse motive.

Plop – crește foarte înalt, însă are rădăcinile moi. Poate fi periculos în cazul furtunilor puternice, pentru că se poate rupe sau poate cădea cu totul.

Dud – produce o cantitate mare de polen și le poate pune probleme celor care suferă de alergii sezoniere.

Arțar norvegian – rădăcinile sale absorb o mare cantitate de substanțe nutritive din sol, iar pomii și plantele din jurul lui rămân fără resurse.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *