Grădinarii adoră hortensiile pentru florile mari și spectaculoase, în tonuri pastelate. Aceste plante pot fi cultivate atât în grădini, cât și în ghivece, iar îngrijirea lor nu este complicată dacă se respectă o serie de instrucțiuni de bază. Află cum să plantezi și să îngrijești hortensiile, astfel încât să te poți bucura de florile lor spectaculoase pe tot parcursul anului.
Primăvara și toamna sunt cele mai bune perioade pentru a planta hortensia atunci când crește sub formă de tufiș. Le poți planta și vara, deși nu este perioada cea mai recomandată, deoarece trebuie să le asiguri o hidratare abundentă și să eviți să le lași în plin soare. Înainte de a planta hortensii, este indicat să pregătești solul cu îngrășământ organic și să te asiguri că este bine aerisit. De asemenea, este important să uzi plantele periodic și să menții solul umed.
În acest sens, cel mai bine este să transplantezi hortensia atunci când aceasta este latentă, evitând momentul în care planta înflorește, deoarece este mult mai sensibilă. Dacă o transplantezi în momentul înfloririi, se poate întâmpla ca florile să se ofilească.
În general, hortensiile preferă un loc cu umbră parțială, mai ales în zonele cu climat cald și uscat. Dacă sunt expuse la prea mult soare, florile se pot arde și se ofilesc. Pe de altă parte, dacă sunt plasate într-o zonă cu prea multă umbră, plantele pot să nu înflorească corespunzător.
O modalitate de a spune dacă hortensiile au nevoie de mai mult soare sau umbră este să observi frunzișul lor. Dacă frunzele devin galbene sau maro, planta poate primi prea mult soare. Pe de altă parte, dacă frunzele sunt de culoare verde foarte închis și planta nu înflorește, poate avea nevoie de mai multă lumină solară.
Hortensiile preferă solul bine drenat, bogat în materie organică. Așadar, pregătirea solului este un pas important atunci când plantezi hortensii. Amestecarea unei cantități sănătoase de compost în sol este o modalitate excelentă de a crea solul bogat favorabil hortensiilor.
După plantarea hortensiei, asigură-te că adaugi un strat gros de mulci pentru a preveni buruienile și pentru a menține umiditatea solului. Apoi udă planta imediat după plantare, după care o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a menține solul umed.
Hortensiile se udă dimineața, pentru a evita căldura soarelui, și nu noaptea, deoarece pot mucegăi. Udă hortensiile pe tot parcursul sezonului de creștere, precum și la sfârșitul toamnei. Odată pe săptămână este suficient, dar poate fi necesar să le uzi mai des vara, când temperatura este ridicată.
Lucrurile se schimbă atunci când plantăm hortensia în ghiveci. Prima opțiune de plantare ar trebui să fie întotdeauna primăvara, apoi toamna. Motivul principal este că plantele în ghiveci sunt mai expuse la îngheț decât plantele care se află în pământ, așa că este mai bine să eviți plantarea în aceste perioade.
Dacă plantezi hortensia într-un ghiveci, ar trebui să o protejezi cu un mulci sau să înfășori ghiveciul cu plastic, dacă este sezon cu temperaturi mai joase de 5 grade.
Vezi și Cum cureți pământul florilor de mucegai. Trucul grădinarilor care te scapă rapid de această problemă
Dacă achiziționezi planta în ghiveci, cu rădăcina bine dezvoltată în balotul de pământ, ai posibilitatea să o plantezi din ghiveci în grădină în orice perioadă. Hortensia iubește apa, iar dacă alegi să o replantezi pe caniculă, asigură-i cantități suficiente de apă.
Ca orice plantă decorativă, nici hortensiei nu îi place să fie ”deranjată” când înflorește. Udă bine solul după plantare și în următoarele zile, iar dacă ai posibilitatea, adaugă un strat de mulci la suprafața solului pentru a-i menține umiditatea.